Зупинка транспортного засобу поліцією в Україні регламентована і проводиться за вичерпними підставами. Однак, якщо патрульний все ж дав вказівку водієві припинити рух, її виконання є суворо обов’язковим, навіть за наявності сумнівів у законності дій правоохоронця. Ігнорування вимог силовиків може спричинити певні юридичні наслідки для автомобіліста, пише «Твоя машина».

Насамперед слід розуміти, що підставами для зупинки авто поліцією, відповідно до ст. 35 ЗУ “Про Нацполіцію”, є порушення ПДР, несправність ТЗ, причетність водія або пасажирів до кримінального чи адміністративного правопорушення, загроза іншим учасникам руху, якщо вантаж, що перевозиться, може бути об’єктом або знаряддям злочину, машина перебуває у викраденні чи є потреба залучити людей, які перебувають у салоні, до розслідування або надання допомоги іншим громадянам. Також авто можуть зупинити за наявності встановлених місцевими органами влади обмежень.

Зупинка “для перевірки документів” і з будь-яких інших підстав є незаконною. Вимога зупинитися подається водієві спеціальним жезлом, а у винятковому випадку руками. Спершу поліцейський має вказати на транспортний засіб, а потім на місце, де він має бути зупинений.

У разі невиконання вимог поліції про зупинку на водія чекає адміністративна відповідальність за ч.1 ст.122 КУпАП. Санкція цієї статті передбачає штраф у розмірі 157 гривень. Як альтернативу щодо порушника може бути застосовано позбавлення прав на строк від трьох місяців до півроку.

Якщо йдеться про невиконання вимог уповноваженої посадової особи центрального органу виконавчої влади у сфері безпеки на наземному транспорті, це загрожує водієві штрафом у розмірі 51 тисячі гривень.