Одним з найважливіших елементів у будь-якому авто є колеса, які іноді доводиться міняти. При цьому може йтися як про сезонну зміну гуми, так і про заміну шин в цілому внаслідок їхнього зносу або пошкодження дисків. Деякі автомобілісти відповідний процес не довіряють фахівцям, не бажаючи переплачувати, забуваючи, що тут можна припуститися помилок. Про це розповів власник шиномонтажу, пише Wheel News.

Насправді замінити колеса на своєму автомобілі самостійно зовсім не складно. Кожен заощаджує як вміє, а комусь взагалі подобається возитися з машиною. Однак у майстернях фахівців навчають правильної техніки, а рядові автомобілісти орієнтуються в цьому процесі самі або користуються не зовсім коректною інформацією. Таким чином, часто бувають помилки, через які можна зовсім позбутися свого транспортного засобу внаслідок виникнення ДТП.

Як правило, під рукою у більшості автолюбителів знаходиться стандартний набір інструменту, де немає пневматичного гайковерта та динамометричного ключа. Звідси затягування гайок чи болтів здійснюється до максимуму. Іншими словами, «крути поки що крутиться і все буде добре». Насправді ж сучасні ТЗ цього не допускають, адже тут здебільшого стоять дорогі литі чи навіть ковані диски, які легко можна пошкодити, прикладаючи надмірне зусилля.

Перед тим, як закручувати кріплення на місце, багато автомобілістів забувають про те, що попередньо болти або гайки потрібно почистити від пилу та бруду, який міг потрапити в різьблення. Якщо цього не зробити, велика ймовірність, що кріплення піде мимо різьби. У цьому випадку його затягування до адекватного стану буде неможливим. Більше того, докладаючи великих зусиль, можна і зовсім обламати кріплення, що виллється в досить дорогий ремонт, оскільки може знадобитися заміна маточини.

Окремо хотілося б поговорити про затягування болтів чи гайок на око, коли автоаматор закручує кріплення, наскільки вистачає сил. На деяких автомобілях цього може бути замало. Недостатня затяжка кріплень обіцяє розкручування фіксуючих елементів, через що в кінцевому підсумку колесо може легко відвалитися в русі. Напевно, не варто нагадувати, що в цьому випадку автомобіль цілком здатний перевернутись.

При заміні коліс автомобілісти часто забувають про використання мастила, що неодмінно спричиняє появу корозії на кріпильних деталях, а також на місці контакту колеса зі маточицею. Крім того, якщо не промазати посадкове місце, є ризик, що колесо прикипить, через що його доведеться збивати. Для цього часто використовують кувалду чи великий брусок. Примітно, що в процесі таких дій легко можна пошкодити колісний диск або змінити геометрію покришки, після чого ретельно відбалансувати колесо вже буде проблематично.