З 1 серпня в Україні набула чинності нова система видачі водійських посвідчень та свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. У посвідченнях нового міжнародного зразка з’явилися спеціальні захисні елементи, а також QR-код для онлайн-перевірки автентичності.

Про це журналістам видання С4 розповів начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернівецькій області Василь Душинський.

Обмін старого посвідчення на нове для водіїв необов’язковий, але в тих, у кого посвідчення водія видане до 2013 року, воно не буде відображатися в електронних сервісах. Тому документ потрібно обміняти.

«Багато громадян, які переїхали за кордон, стикнулися з проблемами, коли хотіли в онлайн-сервісі, чи то в “Дії”, чи то в електронному кабінеті водія, обміняти їх, і жодний реєстр, ні демографічний, ні єдиний державний реєстр, не підтягував усі дані про особу. Якщо бланк посвідчення водія ще паперовий, книжечка, або пластикове посвідчення водія, воно, як правило, не підтягується певними реєстрами», — каже начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернівецькій області.

Обміняти посвідчення онлайн у Кабінеті водія або в застосунку «Дія» можна лише тим громадянам, у яких відображається документ із фото в електронних реєстрах. У 2024 році на Буковині такою послугою скористалися понад десять тисяч водіїв.

«Це посвідчення водія є більш захищене. Є стрічка голограми, є певний захист і термін дії цього посвідчення водія 30 років. Як ID-картка вони почали видаватися з 2011 року. На початку воно було безстрокове, потім термін дії був 50 років, і сьогодні термін дії 30 років. Але є певні вимоги: громадянин не має порушити правила дорожнього руху понад три рази», — додає Василь Душинський.