Експерти рекомендують українським автовласникам звернути увагу на зміни в акцизах на пальне, які набудуть чинності в перший день осені.

Внаслідок поетапного подорожчання використання машин з газобалонним обладнанням може стати менш вигідним. Основні аргументи на користь такого розвитку подій наводить Wheel News.

Підвищення акцизів

Законопроектом №11256-2 передбачено поступове підвищення акцизів на різні види палива до мінімальних значень, які можна порівняти з розцінками Євросоюзу.

Роздрібна вартість палива

Цінники на 1 л. бензину зростуть у середньому на 2 грн., дизельного пального – на ₴1,0-1,20, а автогазу – одразу на ₴7,00 або більше, завдяки підвищенню акцизів до €242,20, €177,60 і €148,00 за 1 тис. літрів на кожний вид пального відповідно.

Хвилі подорожчання

Експерт паливного ринку Дмитро Леушкін очікує дві хвилі роздрібного подорожчання кожного з вищевказаних видів палива. Перша з них стартує 01 вересня, друга – в наступні тижні, коли мережі АЗС продадуть усі запаси ввезеного в Україну за старими акцизами палива.

При цьому низка аналітиків ринку, включно з головою консалтингової групи “А-95” Сергієм Куюном, наполягають на тому, що експлуатація транспорту з ГБО залишиться економічно вигідною, хоч і меншою мірою.