У кожного водія може виникнути ситуація, коли він випадково залишить вдома своє водійське посвідчення чи документи на автомобіль. Хоча це зазвичай відбувається неумисно і документи дійсно існують, водій все ж ризикує отримати штраф. Про це пише mauto.

Згідно зі статтею 126 КУпАП, поліція має право накласти штраф у розмірі 425 гривень на водія, який не може надати на вимогу поліцейського свої права або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. У випадку повної відсутності документів, водій може зіткнутися зі штрафом у 3400 гривень і в такій ситуації уникнути адміністративної відповідальності буде неможливо. Проте, якщо документи в порядку і були просто забуті, існують способи уникнути штрафу.

Згідно з нормами українського законодавства, електронні версії документів, такі як свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, водійське посвідчення та поліс обов’язкового страхування, мають юридичну силу. Ви можете завантажити ці документи через мобільний додаток “Дія”. У випадку відсутності паперових копій вас не оштрафують, адже поліцейські повинні приймати електронні документи. Однак варто пам’ятати про можливість технічних збоїв у додатку або розрядження вашого пристрою. Тому все ж рекомендується мати при собі фізичні копії документів перед тим, як сідати за кермо.