Кабінет міністрів України ініціює внесення Верховною Радою поправок до Податкового кодексу, які, серед іншого, передбачають заснування нового військового збору в розмірі 15% від вартості автомобіля під час першої реєстрації. Експерти побоюються, що такі зміни в законодавстві можуть обвалити автомобільний ринок у країні, пише «Твоя машина» із посиланням на РБК-Україна.

Наразі держава отримує з кожного проданого нового автомобіля в Україні 10% від вартості авто у вигляді мита, 20% ПДВ і 5% відрахувань до пенсійного фонду. За підрахунками фахівців, у першому півріччі 2024 року це приносило до бюджету близько 50 млн євро щомісяця.

Бренд-директор Volvo в Україні Артем Ткаченко вважає, що введення додатково до наявних податків 15% військового збору теоретично дасть змогу державі отримувати ще 76 млн євро щомісяця. Однак на практиці, найімовірніше, це призведе до скорочення обсягу продажів приблизно на третину, оскільки не багато українців захочуть переплачувати в середньому 200 тисяч гривень за машину. У підсумку загальна сума податків і зборів залишиться на колишньому рівні або взагалі скоротиться.

Представники українського офісу автомобільного концерну Stellantis звертають увагу на ажіотаж на ринку на тлі обговорень гучного законопроекту. Нові авто скуповують стрімко, проте в разі ухвалення документа обсяги продажів, найімовірніше, значно скоротяться. Там впевнені, що падіння попиту на продукцію призведе до скорочення штату співробітників, а також зменшення програм підтримки компанією військових і держслужб в Україні. Такої ж думки дотримуються в АВТ “Баварія”, офіційному імпортері BMW, Mini та інших європейських брендів.

Незважаючи на те, що законопроєкт націлений насамперед на нові авто, він може вплинути і на цінову політику на вторинному ринку, впевнені експерти. Деякі моделі можуть зрости в ціні на 10%. У зв’язку з цим багато хто прогнозує, що “вторинка” просто піде в тінь.