Зламаний ключ – це завжди неприємно. Як витягнути уламок, як заглушити машину, якщо в цей момент її двигун був запущений, як зробити новий ключ – питань відразу виникає безліч. «Автосвіт» спробував на них відповісти.

Спочатку визначимося, у якому положенні зламався ключ. Якщо в момент включення стартера (що відбувається найчастіше), то після того, як він зламався, замок повинен сам повернутися в положення включеного запалювання. А в цьому положенні, як і в положенні АСС (зазвичай перша позиція після повороту ключа), витягнути зламане жало неможливо. Потрібно довернути замок у крайнє положення («0» або «Lock»), в якому зазвичай і допускається вилучення ключа. Зробити це нескладно будь-якою тонкою викруткою, тому що уламок, що залишився, все одно утримує замок в розблокованому стані. Ну і треба пам’ятати, що на деяких автомобілях з АКП ключ можна витягнути тільки в положенні селектора «Р». Якщо з усім вищепереліченим все гаразд, можна намагатися витягувати уламок.

Перший спосіб вилучення залишку жала ключа назвемо науково: «метод розміреного колупання». Зводиться він до болісних і довгих, але найчастіше успішних спроб підчепити залишки ключа чимось тонким і гострим. Якщо краєчок зламаного жала хоча б трохи стирчить з замку, можна спробувати використати пінцет або вузькогубці. Якщо їх просунути нікуди, можна спробувати проникнути в личинку голкою з загнутим на кшталт гачка вістрям від одноразового шприца. Щоб полегшити роботу, можна зовсім трохи капнути на торець уламка WD-40. Заливати ним весь замок зсередини, ясна річ, не треба.

Ще один спосіб – спробувати просунути в щілину між зламаним ключем та внутрішньою стінкою личинки замку тоненьке лезо від ручного (не електричного!) лобзика таким чином, щоб його зубчики були спрямовані проти руху уламка. Потім потягнути лезо на себе і в такий спосіб витягнути уламок. Цей спосіб підійде власникам далеко не нових машин, у яких личинка замку зношена вже настільки сильно, що разом з ключем у неї можна запхати ще й шматок леза від лобзика. На нових машинах таке навряд чи спрацює.

Якщо не виходить витягнути уламок шляхом довгого та неспішного його колупання, доведеться знімати замок. І ось тут проблем може побільшати.

Перша – це болти, якими часто кріплять замок. Принцип їхньої дії такий, що в процесі закручування при певному моменті затягування у них зриваються головки. Це зроблено з метою утруднити життя викрадачам, тому що швидко вивернути болти без головок і замкнути для запуску двигуна дроти досить складно. Зрозуміло, нелегко це зробити й чесному власнику, якому потрібно зняти замок з власної машини. Але вихід є, причому їх щонайменше два.

Перший – злегка накернити болт з краю зірваного капелюшка під кутом проти обертання і легким постукуванням по кернеру викрутити його з законного місця. Зривні болти не мають звички закисати, тому такий фокус часто вдається порівняно легко. Викрадачам – у тому числі. Замість кернера можна спробувати використати маленьке зубило або гостру викрутку з твердого металу.

Другий спосіб складніше, і до нього доведеться звернутися в тому випадку, якщо кернером викрутити болт не виходить. Доведеться трохи його засвердлити та скористатися екстрактором – тобто вчинити приблизно так само, як зі зламаною свічкою запалювання.

Ще одна можлива неприємність – це фіксатор личинки, який іноді не дає витягнути її з корпусу замку без танців з бубном. Точніше, з гострим шилом або ще чимось, чим можна натиснути на фіксатор. Причому іноді фіксатор можна зрушити тільки в тому випадку, якщо в личинці немає ключа, а це не наш випадок. Тому перш ніж розбирати замок, краще вивчити його конструкцію та з’ясувати, чи є сенс мучитися з цим замком чи краще одразу здатися професіоналам.

Припустимо, вдалося зняти замок та личинку з уламком ключа. Що робити далі? А далі треба вибрати один з варіантів дій, який більше припадає до душі.

Перший – махнути на все рукою та купити нову личинку чи весь замок у зборі. Це не найдорожче розв’язання питання, хоча тут все залежить від автомобіля. Але треба пам’ятати, що заміна замку запалювання спричинить необхідність міняти личинки замків у всіх дверях (щоб не тягати з собою два різних ключі), а це буде коштувати дорожче: купувати доведеться весь комплект, що складається з замку запалювання (або його личинки), личинок замків усіх дверей та комплекту нових ключів. Нові ключі, до речі, ще потрібно буде «прописувати», а це коштує ще дорожче.

У сервісі можуть запропонувати кілька рішень. Перше – це акуратно розібрати замок та витягти уламок. Візьмуться за це не всюди, якогось об’єктивного рівня цін на цю роботу теж немає, але це, мабуть, найкращий варіант. Часто пропонують відновити зламаний ключ, і це не дуже дорого. Але якщо це неможливо, то є і така послуга як виготовлення ключа по замку. Непоганий варіант, якщо ключ був єдиним та електронним, а зламалося у нього лише жало. Шукати та прописувати новий ключ часто виходить занадто дорого і складно, іноді простіше не пошкодувати грошей і зробити новий ключ по замку і переставити в нього електронну начинку від зламаного ключа.

Ну і, нарешті, третій вихід, який добре вкладається в принцип «будь-яка поломка – привід для тюнінгу». Можна прибрати замок і поставити замість нього кнопку запуску двигуна. Такі кнопки зараз продаються на багатьох сайтах, і принцип їх встановлення доволі простий. Головне – не забути поставити електронну мітку, без якої викрасти машину буде дуже просто. Від професійного викрадача іммобілайзер не врятує, але спокійніше, коли хоча б якийсь захист встановлений. Ці кнопки, якщо їх правильно приєднати замість замка, діють на машину майже так само, як поворот ключа: одне натискання – АСС, друге – запалювання, третє, спільне з натисканням на педаль гальма – включення стартера.

Якщо неприємність з ключем сталася, а мотор у цей момент працював, не треба панікувати та намагатися його одразу заглушити викруткою у замку запалювання. Краще спокійно доїхати до будинку або до перевіреного сервісу, де готові допомогти. І вже там глушити двигун. Пам’ятайте: заглушити двигун простіше, ніж запустити його з уламком ключа у замку запалювання.

Щоб мотор заглух, на машині з механічною коробкою достатньо включити вищу передачу, натиснути на гальмо і кинути зчеплення, а ось на автомобілі з АКП доведеться повозитися: можна зняти зі свічок дроти (ризикуючи отримати неприємний удар струмом), можна зняти роз’єми з індивідуальних котушок (якщо вони є), і це буде безпечніше. Технічно обдаровані особи можуть спробувати висмикнути реле бензонасоса, а якщо є сигналізація, можна спробувати поставити машину на охорону: часто вона блокує бензонасос, і мотор після цього глухне.

На дизельній машині з АКП все трохи складніше: доведеться перекривати їй повітря, іншого простого способу не існує. І, звичайно ж, після того, як машина заглушена, треба не забути скинути клему з АКБ: після всіх цих способів зупинки двигуна запалення все одно залишиться увімкненим, а це розрядить акумулятор дуже швидко.

І останнє: у багатьох ситуаціях дуже рятує наявність другого ключа. Особливо якщо ключ зламався у замку дверей, а не запалювання. З ключа набагато простіше зробити копію, ніж з уламка або замка, і навіть якщо в ньому немає мітки іммобілайзера, якийсь час можна поїздити з ним, для чого доведеться в замок вставляти дублікат, а залишки зламаного ключа з електронною міткою просто підносити до замку, вимикаючи цим іммобілайзер.