Секрети досвідчених водіїв, які допоможуть вам уникнути зайвої витрати палива

В умовах постійно зростаючих цін на бензин ми часто замислюємося, як же можна скоротити витрати. Багато жартома кажуть, що єдиний спосіб заощадити на бензині — це ходити пішки. Але ми пропонуємо деякі хитрощі, які допоможуть заощадити паливо, — пише Депо.

1. Слідкуйте за справністю автомобіля

Справний автомобіль — це запорука успішної економії. І боротьба за економію палива неможлива без постійного і регулярного контролю за ефективною роботою механізмів автомобіля.
• Перевірте повітряний і паливний фільтри. Брудні фільтри підвищують витрата палива на 4%.
• Використовуйте тільки рекомендовані для вашого автомобіля марки моторного масла і зверніть увагу на енергозберігаюче масло. Економія бензину складе до 2%.
• Підтримуйте оптимальний тиск в шинах. Спущене колесо — це не тільки додаткова витрата на бензин, але і зменшення терміну експлуатації шин. Тому хоча б 1 раз на місяць перевіряйте тиск в шинах спеціальним манометром або датчиком тиску, який вбудований в автомобільні насоси. Так можна заощадити до 3%.

2. Не перевантажуйте машину речами

Відповідно до законів фізики, вага автомобіля безпосередньо впливає на витрату палива. Чим легше автомобіль, тим менше потрібно бензину при його розгоні.
Не перетворюйте свій автомобіль в комору або звалище. Скиньте зайву вагу — викиньте з салону і багажнику всі непотрібні речі. Тюнінг машини, наприклад широкі диски, також збільшує вагу автомобіля.
100 кг зайвої ваги збільшують витрату палива на 0,4 л на 100 км шляху.

3. Не забувайте про плавність ходу

Стиль водіння — ще один фактор, що впливає на витрату палива. При стилі водіння, який має на увазі різкий розгін і різке гальмування, витрата палива збільшується до 30% на шосе і до 40% в місті.
Дорожні пробки витрачають не тільки наш час і нерви, але й паливо, тому по можливості плануйте свій шлях з поправкою на завантаженість доріг.

4. Слідкуйте за швидкістю

Помірна швидкість руху автомобіля дозволяє добитися значної економії витрат на бензин. Тут також працюють закони фізики: у міру збільшення швидкості руху автомашини зростає аеродинамічний коефіцієнт опору кузова зустрічному повітрю. На більшості автомобілів витрата палива збільшується при швидкості вище 80 км / ч. Так, на 96 км швидкості / год витрата палива збільшується вже на 14%. Дотримання швидкісного режиму дозволить заощадити до 17,5%.

5. Менше користуйтеся кондиціонером

Спекотна погода може реально збільшити економію палива — двигун швидше нагрівається до потрібної температури, тепле повітря викликає менший аеродинамічний опір. Але витрата палива на роботу кондиціонера може збільшитися до 25%. Щоб знизити витрати, рекомендуємо вам наступне:
• Відкривайте вікна на низьких швидкостях, на високих включайте кондиціонер, так як відкриті вікна при високій швидкості зменшують аеродинаміку, а це знову зайва витрата палива.
• Включайте кондиціонер після початку поїздки, до цього ненадовго відкривши вікна, — так ви швидше охолодите автомобіль.

6. Враховуйте оптимальний час прогріву двигуна

Холодна погода значно збільшує витрату палива. При температурі -25 ° С витрата збільшується на 12%, при коротких поїздках менше 6 км — до 22%. Більшість виробників сучасних автомобілів рекомендують рушати вже через 30 секунд після запуску двигуна, а не прогрівати двигун на холостому ходу — так двигун прогріється швидше.
Тільки задумайтеся: в середньому автомобіль з 3-літровим двигуном за 10 хвилин на холостому ходу витрачає 300 мл.
• Працівники СТО радять при низьких температурах прогрівати двигун від 3 до 5 хвилин, потім починати рух на малих обертах до 2 000, поки двигун не досягне робочої температури.