Наймінливішими факторами, що впливають на ціну палива в Україні, є митна вартість на нафтопродукти і курс долара. Ці ж фактори вноситимуть корективи до цін АЗС і нинішнього року, розповів “Сегодня” директор спеціальних проектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

При цьому ціни на нафтопродукти зараз невиправдано завищені і є спекулятивними, а тому в недалекому майбутньому вони знижуватимуться, прогнозує експерт.

“За нашими прогнозами, ціни на нафту, нафтові котирування, а за ними і нафтопродукти будуть дешевші, ніж зараз, на протязі всього року. Є передумови для зниження цін на 5 або навіть на 8-10%. Якщо на кордоні нафтопродукти подешевшають на 8%, це означає, що десь на 80 копійок повинна знизитися і ціна на бензин”, – говорить Рябце.

На думку фінансових експертів, курс долара до літа також знижуватиметься, а гривня – зміцнюватися. Тобто, з двох основних факторів, що впливають на вартість палива, обидва мають тенденцію до зниження ціни.

“Якщо долар подешевшає ще на гривню, значить, ціна бензину повинна буде знизитися ще на 70-80 копійок. Тобто в цілому до середини весни можливе зниження цін на АЗС десь на 1-1,5 грн. І це якщо прораховувати тільки ціну на нафту”, – говорить експерт.

Рябцев при цьому підкреслив, що йдеться не про котирування на нафту, а про вартість нафтопродуктів на кордоні з Україною. Усереднену ціну нафтопродуктів можна дізнатися за котируваннями двох великих міжнародних агентств: Platts і Argus.

Експерт також підкреслив, що насамперед зниження цін відчують постійні клієнти мереж АЗС, які мають “картки лояльності”, дисконтні картки, талони тощо. Справа в тому, що як тільки з’являються економічні передумови для зниження цін, компанії починають активніше вести програми лояльності – збільшують знижки, дарують більше бонусів тощо. Таким чином АЗС страхуються від ризиків.

Джерело: mmr.net.ua