Харківське конструкторське бюро ім. Морозова проводить роботи зі створення бойових машин нового покоління. Вони мають надійти на озброєння української армії у 2020-х.

Конструктори та інженери зараз зосереджені на створенні БМП-У – нової бойової машини піхоти, яка замінить радянські БМП-1 та БМП-2. Про це повідомляють в Укроборонпромі.

Вже розробили конструкторську документацію, а виготовлення дослідного зразка та початковий комплекс випробувань проходитиме 2019 року. БМП-У призначена для транспортування та вогневої підтримки сухопутних підрозділів. Вона забезпечує надійних захист екіпажу у складі 3 членів та 7 десантників. За розрахунками, рівень захисту БМП-У на 10-12% вищий за БТР-4. Окрім того, моторно-трансмісійний відсік розташований у передній частині корпусу, що гарантує більший рівень захисту екіпажу”, – йдеться в повідомленні.

Машину оснастять дизельним двигуном потужністю 735 к.с. та автоматичною трансмісією. Її маса – 25-27 т. Також вона зможе плавати. Для озброєння БМП-У обрали новий бойовий модуль БМ-8 із поліпшеними характеристиками. Він оснащений 30-мм автоматичною гарматою, автоматичним гранатометом, кулеметом, а також керованими протитанковими ракетами “Бар’єр”.

Також на ХКБМ йдуть роботи зі створення перспективного танка нового покоління. Комплексна робота, яка передбачає проектування абсолютно нової машини, розділена на окремі етапи. Ними передбачене створення моторно-трансмісійного відділення, розробку нових систем озброєння, боєприпасів, захисту та системи управління вогнем, а також автоматизацію більшості процесів для скорочення кількості членів екіпажу з трьох осіб, до двох.

Джерело: gazeta.ua