Ми попереджали: питання із авто на іноземній реєстрації однозначно буде вирішене. От лише як саме – це залишалось під знаком питання. Основних шляхи розглядалось три: лояльний, тобто разова «податкова амністія», наприклад, за «молдовським сценарієм». Умовно-лояльний, це коли автомобілі на «євробляхах» не отримають українські номерні знаки, а за їх експлуатацію доведеться сплачувати щорічну (чи щомісячну) «абонплату». Ну і третій сценарій – силовий, коли за водіїв нерозмитнених авто візьмуться силовики, митники, суди та виконавча служба.

Перший варіант з «амністією», який виглядав доволі конструктивним та виваженим у ході численних переговорів нардепів та активістів, останніх не влаштував. Представники громадських організацій які спершу виступали за одноразову «легалізацію», відмовились від такого рішення, мотивувавши такий крок тим, що проблема з доступністю автомобілів вирішена не буде, у суспільстві з’являються певні протистояння між власниками «укрономерів» та «євроблях», і потрібно міняти податкову політику щодо імпорту вживаних авто в цілому. Тому цей варіант так і застиг на етапі перемовин.

Версія із «абонплатою», наприклад, свого часу описана у законопроекті №5567, дозволяла перемістити експлуатацію «євроблях» у законне поле та зареєструвати їх водіїв у базах МВС, що позбавляло анонімності «фантомів», які вчинивши ДТП просто покидали авто і зникали. Не вирішувалось питання отримання повноцінного права власності на машину — адже якщо щорічно сплачувати лише невелику частину від повної суми розмитнення, лише за 10-15 років машина могла б стати повністю вашою. І то за умови, що вимоги відповідності нормам «Євро» були б переглянуті. Ця ідея на одному із засідань комітету ВР з питань податкової та митної політики була відхилена.

Щодо силового сценарію – тут лише можна здогадуватись наскільки суворою держава може виявитись до «євроблях». В якості одного із можливих варіантів можна згадати «чорний ящик» — другу частину ескізу законопроекту, яким мала б бути впроваджена разова «податкова амністія». Штрафи, обмеження, заборони, скорочення термінів «транзиту» та «тимчасового ввезення», обов’язкове внесення фінансової гарантії при в’їзді автомобілем в Україну навіть для іноземців.

Одним словом — повне перекриття в’їзду новим «євробляхам» та серйозні санкції для тих, які вже знаходяться на території нашої держави. Поки ця версія теж залишилась на рівні ідеї, але, оскільки вона досить детально пропрацьована фахівцями різних державних служб, не виключено, що частково чи повністю вона може бути застосована в інших законодавчих ініціативах чи урядових рішеннях.

Отже, із трьох головних сценаріїв, які розглядались останнім часом, «лояльні» варіанти до втілення у життя поки не дійшли. Зрештою, силовий теж, — але і він теж «поки що не дійшов».

Уже двічі (одного разу на «годині запитань до Уряду» та у нещодавньому «блоку відповідей на запитання дітей») Прем’єр Володимир Гройсман озвучив думку, що він готовий врегулювати питання із «євробляхами» протягом місяця. Все, що його стримує – нестача повноважень, які йому могла б надати Верховна Рада. Та у Раді почули слова голови уряду – зареєстровано проект постанови (№8427), яким передбачено надати ті самі повноваження Кабміну.

І як тільки постанову буде прийнято, згідно слів прем’єра, «євробляхам» залишиться місяць. Яким саме шляхом піде уряд – поки невідомо. Ми надіслали офіційний запит у КМУ, та відповіді поки не отримали. Можливо, буде застосовано якийсь із трьох описаних сценаріїв, а може буде винайдений четвертий… Зрештою, скоро ми про це обов’язково дізнаємося!

Джерело: auto.ria.com