Китайські чиновники запевняють, що система допоможе відстежувати перевантаженість доріг, але, швидше за все, вона стане ще одним інструментом спостереження.

Нова програма влади дозволить відстежувати автомобілі громадян з використанням RFID чіпів.

Ця програма впроваджується Міністерством громадської безпеки Китаю і Науково-дослідним інститутом управління рухом. Вона розпочне свою роботу 1 липня.

Спочатку програма буде добровільною, але стане обов’язковою для нових автомобілів, починаючи з 2019 року.

Встановивши RFID-чіпи на вітрові скла нових автомобілів і зчитувальні пристрої на дорогах, урядовці, як повідомляється, сподіваються, що зможуть вивчати і покращувати затори, тому зможуть зменшити забруднення повітря. Але також у Китаї сподіваються використовувати чіпи, щоб допомогти зупинити зростання терористичних атак.

Джеймс Ендрю Льюїс, старший віце-президент Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вважає, що система RFID стане ще одним інструментом, що уряд використовує для моніторингу громадян. Справа в тому, що не відомо, яку інформацію зберігатимуть на цих мітках, крім моделі автомобіля, його кольору та реєстраційного знака з VIN.

Система RFID, говорить Льюїс, є “ще одним кроком для такого всеосяжного контролю. Будь-які позитивні моменти переважуються нав’язливістю всього цього”.