Пальне повільно, але впевнено дорожчає. З різною швидкістю бензин, дизель і газ. Та і електрика не стає дешевше. Ми проаналізували, як це впливає на вибір нових автомобілів в Україні і які тенденції переважають.

За статистикою AUTO-Consulting, українські автомобілісти в 2018-му демонструють європейські смаки. Навіть не дивлячись на імпорт великої кількості «дизельгейтних» автомобілів за спеціальними цінами, уживаних електрокарів і нашестя євроблях.

У липні 2018 року (порівняно з липнем 2017-го), продажі автомобілів з ГБО впали більше, ніж на 12%. А продажі авто на дизельному паливі – майже на 2,5%. З газом все більш або менш ясно: він подорожчав, а якість погіршилася. А ось по дизельним автомобілям питання. Їх кількість останнім часом стабільно і неухильно зростало в Україні, і навіть перевищила частку дизелів в європейських країнах.

Крім того, в цьому році на український ринок імпортували великі партії “дизельгейтних” Volkswagen і Audi. А сумарні обсяги продажів дизельних автомобілів по країні скоротилися. Точно так само, як це зараз відбувається в Європі. Але там причина відома. А у нас? Невже турбота про екологію? Або зростання цін на дизельне паливо, яке (з урахуванням того, що дизельні автомобілі дорожче) робить експлуатацію дизеля не такою рентабельною, як ще пару років тому?

Ні – все набагато простіше: закінчилися “дизельгейтні” автомобілі. Причому, якщо говорити про Volkswagen Golf, – закінчилися зі скандалом, який поки так і не прийшов до логічного вирішення. І за який поки нікого не покарали. Так, що можна сказати, що європейські смаки український ринок продемонстрував вимушено. І, швидше за все, тимчасово.

В цілому, за підсумками 7 місяців 2018-го, порівняно з 2017-м, за даними AUTO-Consulting, кількість дизелів у нас в країні, навпаки, зросла більше, ніж на 10%. Автомобілів з ГБО стало більше на 8%, і при цьому більше, ніж на 3% скоротилося число гібридів. Тому, якщо говорити про європейські тенденції, то мова може йти поки тільки про липні. Або про електромобілях.

За даними AUTO-Consulting, за 7 місяців 2018-го, кількість нових електромобілів в Україні зросла більше, ніж на 6%. А в липні нинішнього року – майже на 330%. Хоча, в штуках це зростання виглядає не так вражаюче. За липень було продано 77 нових електрокарів. Показово, що уживаних електромобілів продали за цей же час майже на порядок більше.

Якщо узагальнити весь ринок нових авто, то на сьогоднішній день автомобілів з бензиновими моторами в Україні, за даними AUTO-Consulting, продається трохи більше 50%, дизелів – 40%, з ГБО – майже 6%, гібридів – трохи більше 2%, електрокарів – близько 0,5%.

Джерело: mashyna.com.ua