Чи то закінчення літа так дратує, чи то підвищення цін на пальне, але останнім часом водії у Києві, наче сказилися. Що не день, то більше конфліктів  на дорозі.

Вулиця Довженка, неподалік метро Дорогожичі. З чого почався конфлікт, і хто кого підрізав – невідомо. Результат: два водії – один з кулаками, інший з палицею – влаштовують двобій на світлофорі. Результат двохвилинного протистояння – кілька синців та відірвані номерні знаки.

А це ще один конфлікт, який стався цієї ж ночі, але вже на бульварі Шевченка. Дев’ятка намагається перелаштуватись у лівий ряд. Її не пропускають. Тож керманич вдається до залізних аргументів. Чоловік розмахує пістолетом на жвавій вулиці.

Дві ситуації за один день, і це тільки ті, які зафіксували реєстратори. Загалом конфліктів на дорозі в сотні разів більше. Інструктор з безпеки пояснює – найкраще у такій ситуації спробувати не підливати олії у вогонь.

Конфликт на дороге – это всегда повышенные эмоции. Надо понимать, что в многих случаях он перерастает в мануальную фазу, тоесть в драку. Если вы к ней физически или морально не готовы – вы не выходите из машины. Это металлическая коробка, которая вас защищает. Это подвижное средство. Дал по газам и уехали!

Володимир Кучка, інструктор з безпеки

Якщо вже так сталося, що ви на емоціях вийшли з авто, діяти треба максимально швидко.

Вы должны быть готовы дать отпор, физически на опережение. Пускай это считается не совсем законным, но своё здоровье дороже.  Человек идет на меня, я могу его толкнуть, вот так всем весом от себя, дергаю ручку и сажусь в машину. Если вы видите у человека огнестрельное оружие. Вы всегда стараетесь договориться с ним.

Володимир Кучка, інструктор з безпеки

Однак найкраще – покарати хама на дорозі за буквою закону. Для цього необхідно зібрати якнайбільше доказів.

Відеозаписи, пояснення свідків, фотозаписи. Якщо є якісь конкретні пошкодження, фільмувати конкретні пошкодження. Та викликати правоохоронців, які повинні зафіксувати, всі ці ушкодження. Як мінімум це може бути хуліганство, навмисне завдання шкоди. Якщо говорити про викрадення номерних знаків, це може бути і крадіжка. Це все кримінально карані діяння.

Богдан Глядик, юрист

Утім до поліції за рік надійшло лише кілька подібних заяв. Більшість – просто не бажають витрачати свій час на заповнення купи документів. Ми ж маємо свій дієвий рецепт як зберегти на дорозі дорогоцінні нерви й секунди.

Джерело: 2plus2.ua