Розгляд поправок до законопроектів №8487 (про нові акцизні ставки) і №8488 (про штрафи за порушення) зібрав під стінами Кабінету міністрів вчора сотні авто на єврономерах.

Така «блокада» урядового кварталу, на думку «євробляхерів», більшість з яких належать до руху АвтоЄвроСила, мала «допомогти» урядовцям прийняти «правильні» поправки, інформують Економічні Новини.

Відкриту дорогу – старим авто

Так, голова організації АвтоЄвроСила Олег Ярошевич заявив: «Наша головна вимога – забрати із формули розрахунку платежів вік автомобіля. З обсягом платежів – 20% ПДВ, 10% мита, 3% пенсійний фонд і 1,5% потреби на армію – ми будемо погоджуватись. Від них відмовитись не можна».

Зазначимо, прийнятий парламентом у першому читанні законопроект №8487 передбачає, згідно з формулою розрахунку акцизу, збільшення його пропорційно до зростання віку автомобіля. За основу взято базовий коефіцієнт (50 євро для бензинових авто і 75 євро для дизельних), який множиться на вік автомобіля і об’єм двигуна в куб. см, розділений на 1000. Таким чином, новий автомобіль з бензиновим двигуном 1600 куб. см може обійтися в 80 євро акцизу, автомобіль, якому 10 років, – 800 євро акцизу. Розмитнення нового авто з двигуном 3200 куб. см становитиме 160 євро, 10-річного – 1,6 тис. євро.

Затвердження такої формули має зробити економічно невигідним ввезення з Європи і розмитнення автомобілів віком понад 10 років. За задумом авторів законопроекту, цей розрахунок не дозволить перетворити Україну на звалище старих машин. Навряд чи хтось захоче викладати за авто, випущене до 2000 року (стандарт – Євро-2) з двигуном 1600 куб. см, 7500 євро акцизу. Вимога відповідності еконормам «Євро-5» для легкових авто законопроектом скасовується.

Втім, як заявила у кулуарах Верховної Ради голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, більшість поправок, що були внесені у законопроект №8487 після першого читання, спрямовані на те, щоб змінити формулу розрахунку акцизу. «До законопроекту, що стосується змін саме ставок акцизного податку, подано 91 поправка. Вони за змістом різні, але більшість із них стосуються зміни формули, значна кількість – відміни коефіцієнту віку автомобіля чи заміни його на коефіцієнт екології або понижуючих коефіцієнтів, саме пов′язаних з віком», – зазначила Южаніна.

Голова профільного комітету підкреслила, що найбільше поправок і пропозицій стосуються зведення акцизу до 200-300 євро. Вона зазначила: «Особливих поправок у плані базових ставок 50 і 75 для бензинового та дизельного двигунів немає. Наявні тільки поправки залежно від об’єму двигуна, їх зростання удвічі, а також багато поправок стосовно транспортних засобів, оснащених електродвигунами».

Водночас, зважаючи на вимогу «євробляхерів» «забрати вік автомобіля із формули розрахунку акцизу» і на саму кількість поправок в законопроекті №8487 щодо цього, можна зазначити, що їхня друга вчорашня вимога – «ремонт доріг та наведення ладу в сфері дорожнього господарства» – є цілком вчасною. Зрозуміло, що «зношені з часом» і звиклі до європейських доріг машини можуть почати масово розвалюватися вже на наших неякісних дорогах». До того ж, власникам може виявитись дешевше їх там і кидати, аніж кудись евакуйовувати і ремонтувати.

Допомогти тут може і законопроект №8488. «До другого законопроекту, що стосується внесення змін до Митного кодексу, подано 65 поправок. Найгірше те, що всі поправки стосуються скасування тих контролюючих і загороджувальних заходів, які ми планували ввести після проведення процедури розмитнення авто і після дозволу на майбутнє розмитнювати авто за встановленими новими правилами», – зазначила Ніна Южаніна.

Згідно з підрахунками Державної фіскальної служби, в Україні вже сьогодні налічується 425 400 нерозмитнених «євроблях». Половина із них – європейський металолом.

Ринок нових автомобілів на узбіччі

Тим часом, у прес-службі корпорації «Богдан» заявляють, що нашестя «євроблях» може знищити український авторинок. «Проблема «євроблях» шкодить не тільки ринку б/у авто, але і дуже негативно впливає на імпорт нових іноземних автомобілів. У будь-який момент великі корпорації можуть задатися питанням: який сенс завозити в країну автомобільні новинки, платити податки і створювати робочі місця, коли левова частка продажів авто здійснюється поза законом, і просто закрити свої представництва», – зазначають в «Богдані».

Згідно з повідомленням прес-служби «УкрАвто», за січень-серпень 2018 року ввезення легкових б/у автомобілів зросло на 86% і вперше за останні багато років перевищило ринок нових легкових автомобілів. До того ж, у «УкрАвто» припускають, що до кінця року зростання ринку б/у авто може ще збільшитися, оскільки знижені ставки відповідно до закону № 3251 діють до кінця 2018 року.

Водночас оператори ринку зазначають, що в цей же час навіть звичного сезонного зростання продажів нових автомобілів не спостерігалося. Це пов’язують із затягуванням прийняття Верховною Радою законопроектів №8487 і №8488 в цілому. Так, зокрема, у корпорації «УкрАвто» зазначають: «Через те, що рішення проблеми з легалізацією автомобілів на єврономерах постійно відкладається, стагнація на ринку нових автомобілів збережеться. Вичікувальній позиції потенційних покупців сприяють анонсування в ЗМІ різних варіантів законопроектів щодо лібералізації умов ввезення на територію України старих автомобілів – у тому числі й про зниження ставок акцизного податку, що означає зменшення вартості імпортних автомобілів (законопроекти №8487 і №8488). Все це залишає щомісячні результати продажів нових авто на поточному рівні».

У прес-службі корпорації «УкрАвто» повідомили, що зростання ринку нових автомобілів за 8 міс. 2018 року становило всього 7,1%, тоді як за підсумками 2017 року показник був + 25,6%.
Активне зростання б/у імпорту та «євроблях» вважає одним із факторів стагнації ринку нових легкових автомобілів і директор із маркетингу групи компаній «АІС» Сергій Боровик. «Очікування по ринку легковиків – це поки стагнація і падіння, які в 2019 році можуть ще більше проявитися», – каже він.

Тим часом, на думку генерального директора компанії «Єврокар» Марини Яковлєвої, яка також вбачає проблему ринку нових авто в неконтрольованому незаконному ввезенні б/у автомобілів на іноземній реєстрації і лібералізації легального імпорту б/у автомобілів, станом на сьогодні дуже низька ймовірність вирішення на державному рівні (законодавчому та виконавчому) питання щодо нелегального імпорту автомобілів на іноземній реєстрації. «Особливо напередодні виборів наступного року», – зазначає вона.

Якщо врахувати, що на підготовку законопроектів №8487 і №8488 було витрачено майже два роки та зважаючи на заяву Ніни Южаніної про те, що ці законопроекти до другого читання повністю нівелюються або змінюється їх концепція, можна припустити, що Марина Яковлєва має рацію. Так, голова профільного комітету заявила: «В проекти було внесено 156 поправок, які потребують фактично розпочати всю пророблену роботу майже із самого початку. Деякі поправки можуть цілком змінити сутність законопроектів, деякі взагалі, що є порушенням регламенту, призначені для створення нових статей Податкового кодексу. Найголовніше – всі зміни потребують нового погодження із профільними міністерствами». Щоправда, сама Ніна Южаніна сподівається, що на розгляд Верховної Ради законопроекти потраплять наприкінці жовтня або на початку листопада.

Кому – дешеві автомобілі, а кому – головний біль

Не називати законопроекти №8487 і №8488 законопроектами про «євробляхи» закликає генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. На своїй сторінці у Facebook він пише: «Задають мені запитання журналісти: «Коли ВР прийме закон щодо автомобілів на європейській реєстрації?». Відповідаю: «Відразу ж після того, як польський Сейм і німецький Бундестаг приймуть закон щодо автомобілів на українській реєстрації!». Як вони не мають права приймати якісь рішення стосовно автомобілів, що належать до чужої юрисдикції, так і наша ВР не уповноважена щось вирішувати про автомобілі на єврореєстрації. В ЄС вже кепкують: за повідомленнями ЗМІ, наша Рада вирішуватиме долю європейських авто))). Смішно … Законів про «євробляхи» немає і бути не може, а може бути Закон про зниження акцизного збору під час імпортування знятих з реєстрації авто для ВСІХ українців! Усе!».

Самі ці закони Олег Назаренко вважає вкрай необхідними. «Потрібно скасувати мита і знизити акциз для все українців!», – пише він.

Зазначимо, податковий комітет парламенту пропонує однакові ставки на ввезення автомобілів як для «євробляхерів», так і для офіційних дилерів. Економія на акцизах може становити від 1 тис. до 7 тис. євро.

Такий підхід Ніна Южаніна пояснює тим, що відмінності у митах щодо авто на «євробляхах» можуть призвести до того, що громадяни, які заплатили усі податки та мита, купуючи автомобілі у магазинах дилерів, «зможуть подавати позови до нашої країни». «Саме через повернення сплачених податків – цього робити не можна. Мають бути логічні ставки для усіх громадян України», – зазначила вона.

Тим часом, керівник ГО «Український транспортний союз» Дмитро Живило пророкує «євробляхерам», які уже давно обкатують українські дороги, новий головний біль, якщо законопроекти №8487 і №8488 будуть прийняті Верховною Радою. «Для того, щоб зняти авто з реєстрації у країнах ЄС з метою експорту, потрібно пред’явити це авто в органи реєстрації або надати документ про те, що воно відновленню не підлягає і перебуває за межами ЄС», – пише він у Facebook.

Якщо завезені в Україну «євробляхи» в середньому коштують 2-3 тис. євро, то, за підрахунками експертів, щоб залагодити всі формальності — виїзд за кордон, оформлення договору купівлі-продажу з іноземним власником, техогляд, в’їзд в Україну – необхідно не менше 1-1,5 тис. євро. Таким чином – чи захочуть власники цих машин платити за їх легалізацію – ще питання. Багато хто припускає, що вони скоріше куплять собі нове авто.

До того ж, експерт автомобільного ринку Віктор Стельмах каже, що багато фірм, на яких «висять» «євробляхи», вже закрилися. «Частина з них – це одноденки, які відкривалися спеціально під продаж авто на іноземній реєстрації. Самі транспортні засоби на батьківщині є «примарами» – вони не проходили вчасно техогляд і вже втратили право на легальну місцеву реєстрацію. Так що може трапитися, що «євробляхер», виїхавши за межі України, не зможе в’їхати на територію ЄС. А додому його теж можуть не пустити. В такому випадку автомобіль просто зависне на штрафмайданчику на кордоні», – каже він.

Загалом же, від того, чи буде виведено із формули розрахунку акцизу вік автомобіля чи ні, багато залежить, який ринок – нових автомобілів чи б/у –краще розвиватиметься в Україні. Зрозуміло, якщо вік залишиться – у виграші будуть нові авто.

Джерело: enovosty.com