В зв’язку із численними зверненнями водіїв стосовно неправомірних дій поліцейських при проведенні огляду на стан алкогольного сп’яніння, «Дорожній адвокат» нагадує процедуру проведення огляду з метою недопущення безпідставного притягнення водіїв до відповідальності.

І. ПІДСТАВИ ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії, щодо яких у поліцейського є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з відповідними ознаками.

Такими ознаками є: запах алкоголю з рота; порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; поведінка, що не відповідає обстановці.

Огляд на стан сп’яніння проводиться:

– поліцейським на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів;

– лікарем закладу охорони здоров’я.

У разі відмови водія від проходження огляду на місці зупинки або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським на місці, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я.

  1. ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ НА МІСЦІ ПОДІЇ

Поліцейський проводить огляд на стан сп’яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, які повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.

Перед проведенням огляду на стан сп’яніння поліцейський інформує особу, яка підлягає огляду, про порядок застосування спеціального технічного засобу та на її вимогу надає сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.

Огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків. Поліцейські свідками бути не можуть.

Підтвердження стану алкогольного сп’яніння вважається, якщо цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

З метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров’я, поліцейський забезпечує доставку цих осіб до найближчого закладу охорони здоров’я не пізніше ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.

Результати огляду на стан сп’яніння зазначаються в акті огляду. У випадку установлення стану сп’яніння результати огляду, зазначаються у протоколі про адміністративне правопорушення, до якого долучається акт огляду.

Акт огляду складається у двох примірниках, один з яких вручається водію, а другий залишається у поліцейського та/або долучається до протоколу про адміністративне правопорушення у разі встановлення стану сп’яніння.

III. ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Огляд у закладах охорони здоров’я проводиться лікарем із проведенням лабораторних досліджень.

Лабораторні дослідження можуть проводитись виключно вимірювальною технікою та обладнанням, яке має сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.

Дослідження здійснюються на підставі аналізу слини, сечі та змивів з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Може використовуватися кров, якщо неможливо взяти зразки біологічних середовищ, вказаних вище.

За результатами огляду на стан сп’яніння та лабораторними дослідженнями складається акт медичного огляду, на підставі якого складається висновок щодо результатів медичного огляду. Зміст висновку повідомляється оглянутій особі в присутності поліцейського.

Акт медичного огляду особи складається в одному примірнику, який залишається в закладі охорони здоров’я.

Висновок щодо результатів медичного огляду складається у трьох примірниках: перший примірник видається поліцейському, другий – водію, а третій залишається в закладі охорони здоров’я.

Кожний випадок огляду на стан сп’яніння у закладі охорони здоров’я реєструється у відповідному журналі.

ВИСНОВКИ

У кожному випадку водієм слід вимагати від поліцейського чи лікаря медичного закладу виконання кожного етапу процедури проведення огляду. Висновки щодо результатів медичного огляду осіб на стан сп’яніння, складені з порушенням вимог, вважаються недійсними.

Будь-яке недотримання процедури чи відмова від дотримання є підставою для скасування штрафу.