У Києві презентували нову українську бойову машину реактивної системи залпового вогню БМ-21 УМ «Берест». Вона призначена для заміни «Граду», що стоїть на озброєнні Збройних сил України.

Про це повідомляє прес-служба «Укроборонпрому».

Бойову машину вперше демонструють на міжнародній виставці «Зброя та безпека-2018».

ДП «Шепетівський ремонтний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», за власні обігові кошти здійснив глибоку модернізацію 122-мм реактивної системи залпового вогню, у виробництві якої використовуються лише українські комплектуючі,
– йдеться у повідомленні.

Завдяки сучасним цифровим технологіям «Берест» отримує ключові бойові та експлуатаційні переваги, які значно розширюють бойові можливості.

Зокрема, однією з особливостей нової машини стала цифрова система управління вогню, яка дозволяє екіпажу, не покидаючи кабіни, проводити підготовку до стрільби.

«Нові цифрові технології інтегрують «Берест» у систему обміну інформацією на полі бою. Завдяки цьому розрахунок РСЗВ у режимі реального часу отримує точні координати ворога, які в обробленому вигляді поступають з дронів, контрбатарейної РЛС, а також інших систем спостереження», – розповіли у відомстві.

Серед переваг нової машини також збільшення потужності залпу до 50 реактивних снарядів, коли у «Граді» таких було 40. Більша потужність дозволяє гарантовано знищувати противника та оперативно розподіляти вогонь між різними цілями. Окрім того, в Укроборонпромі повідомили, що «Берест» встановлений на новому шасі від «КрАЗ», яке обладнане дворядною 4-дверною кабіною.

«Берест», у порівнянні із «Градом», має більшу потужність залпу, точність ведення вогню, інтеграцію у цифрові системи управління та наведення артилерії, більшу мобільність та потребує менше часу для відкриття вогню,
– пояснили в «Укроборонпромі».

У відомстві зазначають, що нова та ефективніша система у випадку замовлення здатна повністю замінити «Гради». Окрім того, їй вдасться значно розширити бойові можливості українських артилеристів.