На вітчизняних заправках спостерігається незвичайна ситуація. У той час як бензин продовжує падати в ціні, скраплений газ, який вважається більш бюджетним пальним, навпаки, помітно дорожчає. Також зростають ціни на дизельне паливо. Про це пишуть Факти.

У середу, 24 жовтня, середня по країні вартість літра бензину А-95 опустилася нижче психологічної позначки в 33 гривні і становить 32,97 грн, дизельного палива – 31,96 грн, а зрідженого газу – 16,25 грн.

Зниження ціни на бензин пов’язане виключно з ситуацією на світовому нафтовому ринку. У вівторок, 23 жовтня, ввечері вартість бареля нафти Brent знизилася на 2,78% і досягла мінімальної за останні п’ять тижнів позначки – 77,61 долара.

А ось зі зрідженим газом ситуація не настільки оптимістична. З початку жовтня оптова ціна тонни скрапленого газу зросла на 2180 грн (7,7%) і на 22 жовтня досягла максимального за останній рік рівня – 28 360 грн. За даними експертів Консалтингової групи «А-95», збільшення ціни обумовлено декількома факторами. Головним фахівці називають дефіцит даного палива через скорочення імпортних поставок. Додатковий фактор – погіршення роботи залізниці. За оцінками «Української асоціації зрідженого газу», на станціях розподілу зібралося близько 300 вагонів зі скрапленим газом.

Варто нагадати, що востаннє пропан-бутан дорожчав у липні. Тоді піковою вважалася ціна 14 гривень за літр.