Були ситуативні проблеми з поставками зрідженого газу та дизельного палива останні тижні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи ціни на автогаз і дизпаливо.

«Проблеми з поставками газу та дизпалива були пов’язані з кількома причинами. По-перше, зріс попит, оскільки зріджений газ – це в Україні лише автомобільне паливо, а в Польщі, наприклад, це в першу чергу котельне паливо. Його використовують для ТЕЦ. Зріс попит у РФ із тією ж метою. Аналогічно зріс попит у країнах Балтії», – зазначив Рябцев.

Він уточнив, що на вільному ринку обсягів не було й ціни пішли вгору, тому останній місяць майже гривня в ціні додалася.

За його словами, зараз це все компенсується скороченням попиту, оскільки дачників уже не так багато.

«Суттєвих змін на цьому ринку навряд чи варто очікувати. До зими зазвичай через те, що попит скорочується, ціна трохи просідає. Орієнтовні ціни – 16,30-16,50 за літр», – підкреслив експерт.

Щодо дизпалива, то були проблеми з локомотивами. УЗ ніяк не могла виділити локомотиви, щоб протягнути склади з дизпаливом до місць розподілу. Тому за останній місяць було зростання на 5%, додав він.

«Зараз проблема знята. Загалом, щодо дизпалива очікується зниження цін. Потенціал у середньому для зниження – 40 копійок. Щодо зрідженого газу перспектив для зниження цін немає, залишиться приблизно так, як є», – резюмував Геннадій Рябцев.

Раніше вартість автогазу (LPG) на українських заправках знову зросла на 10-50 копійок за літр і оновила історичні максимуми.