Господарський суд Києва постановив стягнути з Амик Україна 12,5 млн грн штрафу і стільки ж пені за рішенням Антимонопольного комітету України (АМКУ) від жовтня 2016 року.

Відповідне рішення винесено 5 листопада, передають finance.ua.

Рішення про штраф було винесено за підсумками антимонопольного розслідування можливої ​​змови операторів АЗС у період 2013-2016 років. Термін сплати штрафу настав 17 січня 2017 року. Компанія намагалася в судовому порядку визнати рішення Комітету недійсним. Процес тривав близько року і 21 листопада 2017 року Вищий господарський України відхилив позов.

Оскільки Амик Україна не сплатила штраф у двомісячний термін з моменту винесення рішення, Антимонопольний комітет нарахував пеню у загальному розмірі 42,9 млн грн або 187,9 тис. грн за кожен день прострочення (228 днів). Згідно з антимонопольним законодавством, розмір пені не може перевищувати суму штрафу, відповідно вона була скорочена до 12,5 млн грн.

У свою чергу, Амик Україна просила суд розстрочити сплату 25 млн грн терміном на 12 місяців, посилаючись на складне фінансове становище.

“Відповідач обґрунтовує своє клопотання тим, що він повідомив комітету, що кошти для сплати штрафу ним акумулюються і в даний час у нього скрутне матеріальне становище: у 2017 році збиток підприємства склав 807 млн грн. Крім того, відповідачем оптимізується кількість працівників. Виконання рішення суду без його розстрочки могло заблокувати роботу підприємства і призвести до ненадходження коштів до бюджету у вигляді податків”, – йдеться у рішення суду.

Суд відхилив прохання про розстрочення, оскільки рішення про штраф було прийнято ще у жовтні 2016 року, тобто у компанії було два роки для того, щоб акумулювати необхідні кошти.