Більша частина активістів-водіїв «євроблях» були згодні з нещодавно прийнятими Верховною Радою законопроектами стосовно процедури розмитнення авто на єврономерах, пише Прямий.

Про це заявила Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Норма закону передбачає, що акцизний податок, сплачений при розмитненні авто, які ввезені з 1 січня 2015 року по цей день будуть спрямовані виключно в пенсійний фонд. Навколо теми спрямування цих коштів була дискусія протягом всіх попередніх робочих груп і активісти говорили, що вони готові заплатити, але дайте можливість бачити цільове витрачання таких коштів. Ми провели переговори, в тому числі з МВФ, що саме таке спрямування надасть додаткові можливості до вирішення цієї проблеми. Тому мені здається, що та кількість питань, які висувались від самого початку робочих груп, майже всі враховані», — розповіла вона.

Нинішні вимоги активістів Южаніна назвала безпідставними і неможливими для реалізації, оскільки закони вже прийняті в другому читанні і в цілому.

«Справді ми маємо ще проголосувати постанови, які були зареєстровані нашими колегами щодо відміни цих рішень. Але це питання не пошуку компромісів, а відміни рішень, які на 90% влаштовують самих активістів. Тому нелогічні вимоги, з якими вони вийшли», — зазначила вона.

Южаніна додала, що в день, коли Рада приймала закон в цілому, депутати говорили про те, що залишиться група людей-власників авто, які мають двигуни понад 3 тис. куб см.

«Це такі власники, які не очікували збільшення акцизного податку. Щодо решти громадян: якщо автомобіль справді 20-річний і сплата податку є більша, ніж для авто до 11-12 років, то краще ту зайву суму вкласти і придбати нове авто», — наголосила вона.

Раніше повідомлялось, що по всій Україні проходить акція протесту «Всеукраїнська акція непокори», організована активістами громадської організації «Авто Євро Сила». Організатори протесту запевняють, що акція безстрокова і вимагають скасування нещодавно прийнятих Верховною Радою законопроектів стосовно процедур розмитнення автівок на єврономерах.