218651f-371x177Водійські посвідчення нового зразка отримають скорочений термін дії – до 10 років, пише www.ria.com

Вже через кілька років українці отримуватимуть водійські посвідчення європейського зразка. Згідно з постановою Кабміну, положення директиви повинні бути імплементовані в Україні до листопада 2017 року. Також стало відомо, що до даного терміну істотно скоротиться термін дії прав. Так, посвідчення буде дійсним тільки 10 років, а в деяких випадках – п’ять років, пише –auto.ria.com

AM, A1, A2, A, B, B1 і BE будуть дійсні 10 років;
C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E будуть дійсні 5 років.

Втім, українська влада все-ще може вплинути на дане питання. Згідно з директивою, країни ЄС вправі збільшити термін дії прав категорій: AM, A1, A2, A, B, B1 і BE – до 15 років, чим може, свого часу, скористатися уряд.

Згідно з чинним законодавством, водійські посвідчення в Україні незалежно від категорій, видаються на термін в 30 років.

Відповідно до положень директиви:

Вводяться мінімальні вимоги по базовій кваліфікації та підготовки осіб, які приймають іспити на право керування транспортними засобами. Уніфікуються мінімальні вимоги до іспитів на право керування транспортними засобами.

Директива вводить єдині для всіх держав-членів ЄС положення про видачу національних посвідчень водія для забезпечення їх взаємного визнання.

Кабмін також врегулював питання розміщення в посвідченні мікрочіпа. Директивою встановлені вимоги до підготовки претендентів на отримання посвідчення водія, умови видачі посвідчень водія (вікові та кваліфікаційні), їх періодична заміна.

document.write(«»);