Зима у автомобілістів вже традиційно асоціюється зі збільшенням витрати палива. Втім, для тих, хто любить кататися, але не любить переплачувати за бензин, вихід все-таки є, пише 2plus2.ua.

Тримати автомобіль технічно справним
Несправностей, що впливають на витрату палива, безліч. Особливо варто звернути увагу на масло і своєчасно міняти його. Занадто брудне і в’язке масло змушує витрачати більше палива, адже воно покликане полегшити тертя між працюючими деталями двигуна.

Стежити за швидкістю
Найменше палива двигун витрачає, працюючи на мінімальних обертах при максимально високій передачі. У місті заощадити особливо не вийде, а ось за містом тримайте швидкість в районі 80 км/год і використовуйте п’яту або шосту передачу.

Мотору найкраще живеться, коли обороти невисокі, а швидкість постійна. Але на високих швидкостях з’являється така неприємна штука, як лобовий опір повітря. На швидкостях понад 80 км/год «продиратися» крізь повітряні маси середньостатистичному автомобілю стає важкувато. А отже, витрата палива зростає.

Сказати «ні» агресивному кермуванню
Надмірне прискорення і різке гальмування може збільшити витрату палива на 25% і більше. Крім того, на слизькій і гладкій поверхні в зимовий період, ви менш імовірно збережете контроль над автомобілем, що може привести не тільки до ковзання коліс, що негативно позначиться не тільки на витраті пального, а й може призвести до ДТП.

Регулярно перевіряти тиск у шинах
Холодне повітря зменшує тиск у шинах. При русі на напівспущених шинах витрата палива збільшується.

При додаванні повітря в колеса в зимовий період дуже важливо спочатку видути трохи повітря з кожного клапана колеса, а також з повітряного шлангу, з якого йде накачування. Це допоможе запобігти накопиченню вологи в клапані шини, яке може замерзнути і просто розірвати його. Крім того, завжди носите при собі власний манометр для найбільш точного і частого визначення тиску в шинах.

Перевірити кути установки коліс
Неправильне сходження коліс збільшує знос шин і знижує стійкість транспортного засобу взимку. Крім того, воно вимагає більше роботи двигуна, який може збільшити загальне споживання палива до 2,5%.

Заправляти автомобіль рано вранці
Це також дозволить економити на бензині взимку. Справа в тому, що коли температура на вулиці холодніше, щільність бензину або дизельного палива більше, і він займає менше місця у Вашому бензобаку. Протягом дня, у міру того, як атмосфера нагрівається, паливо розширюється і стає менш щільним.

У зв’язку з цим, якщо Ви заповните бак в другій половині дня або ввечері, обсяг палива не буде еквівалентний масі в порівнянні з ранковим паливом. Зміна щільності палива зменшує кількість енергії в кожній одиниці палива. Бензин розширюється на 1% кожні 15 градусів за Цельсієм, а дизельне паливо розширюється при тих же умовах на 0,6%.

Переконатися, що кришка бензобака закріплена належним чином
Випаровування палива може відбуватися швидше, якщо кришка не вирівняна і закрита недостатньо щільно.

Забути про тюнінг та інші обваження
Зайвий тюнінг може істотно зменшити аеродинамічні властивості автомобіля (опір повітрю), що веде до збільшення витрат на бензин.

Не лінуйтеся струшувати сніг з машини. Так і безпечніше, та й возити зайві кілограми ні до чого. На кожен 1% збільшення ваги авто на 0,5% зростає споживання бензину в місті і на 0,1% на трасі. Немає необхідності – прибирайте багажник. Крім того, зимування в теплому гаражі збереже і сам багажник від перепадів температур.

Видаліть налипання снігу з повітрозабірника в верхній частині капота. Якщо ви залишите його там, повітрозабірник викличе запотівання на склі.

Утеплювати двигун
Взагалі добре, якщо ви зберігайте авто в опалювальному гаражі або паркінгу. Так не потрібно буде прогрівати автомобіль перед початком поїздки.

Однак, якщо гаража немає, використовуйте утеплювач для двигуна. Чим швидше прогрівається машина, тим меншу кількість бензину вона витрачає.

Зазвичай автомобілісти утеплюють движки своїх «залізних» коней звичайними ковдрами. Це не завжди безпечно і ефективно. На зміну їм зараз прийшли спеціальні автомобільні ковдри, які містять в собі спеціальні вогнестійкі матеріали, що допомагають зберегти тепло протягом тривалого часу.

Не перестаратися при прогріванні мотора
Досить поганяти його вхолосту буквально хвилину-другу, а потім почати повільне рух. Так і двигун прогріється швидше, і витрата палива скоротиться.

Використовувати підігрів
У зимову пору автовласникам доводиться частіше прогрівати двигуни. Якщо автомобіль тривалий час стоїть на холоді, то його потім важче завести. Та й це погано відбивається на стані двигуна.

Чим частіше ми заводимо і прогріваємо авто, тим більше витрачаємо палива. Для вирішення цієї проблеми можна користуватися спеціальними підігрівами. Існує безліч різних моделей. Деякі з них працюють від електроживлення, але є більш сучасні автономні підігрівачі.

Зробити чіп-тюнінг
Дозуванням палива в циліндри займається електронний блок керування двигуном. А що, як, умовно кажучи, «залити» в нього таку програму, щоб він тримав мотор «на голодному пайку»? Такі прошивки існують і навіть продаються.

Економічна прошивка дійсно може заощадити до 10% бензину і окупити себе через деякий час, але за умови , що ви будете їздити з плавними стартами, гальмуванням двигуном і невисокою швидкістю.

Використовувати автомобіль ефективно
Подумайте, чи дійсно вам потрібно їхати кудись на машині. На жаль, в нашій країні практично у всіх містах спостерігається проблема своєчасного прибирання дороги після снігопадів. Автомобіль споживає досить багато палива, коли долає сніговий покрив, тому іноді є сенс почекати, поки дорога буде очищена.

Користуватися дисконтними картами та стежити за акціями
За допомогою даної поради можна істотно заощадити паливо, купуючи його дешевше в період акцій, отримуючи бонусні літри.