Для водіїв готують нові правила на дорогах. Мінрегіонбуд запропонував за прикладом європейських сусідів, змінити правила швидкості руху на українських трасах при в’їзді в населені пункти.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує запровадити європейську практику обов’язкового створення спеціальних технічних засобів, які боротимуться з лихачами, — пише «Автовод«.

Так, в проекті змін в державні будівельні норми з проектування доріг загального користування міститься обов’язкова вимога — при будівництві нових і реконструкції існуючих трас влаштовувати спеціальні острівці в напрямку населених пунктів. По можливості такі засоби безпеки повинні передбачатися і під час капітального ремонту.

Згідно запропонованим змінам, такі острівці повинні влаштовуватися на смузі руху в напрямку населеного пункту і бути підвищені над проїжджою частиною на висоту 5-10 см межами населених пунктів і 15-20 см — у населених пунктах. Крім цього, місця проектування острівців необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами.

У Європі дійсно давно використовується така система, яка носить назву «traffic calming». Це комплекс заходів по дизайну доріг. Так певні спеціальні штучно створені звуження та нерівності змушують водіїв пригальмувати . Крім того, це також допомагає зменшити кількість транспорту на певній ділянці дороги.

Таким чином, система покликана попередити ДТП та створити більш безпечні умови на дорогах для водіїв та пасажирів.