В Україні можуть повернути обов’язковий технічний огляд автомобілів. На думку експертів, ініціатива є відкатом до радянських часів, хоча формально і входить в перелік вимог Євросоюзу.
Навіщо повертати скасований Януковичем техогляд авто. Коментар експерта

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював законопроект про техогляд та експертизу авто. Згідно з текстом документа, перевірка авто відбуватиметься в «сервісних центрах МВС» як обов’язкова платна послуга.
Техогляд авто був скасований за часів президентства Віктора Януковича. Це стосувалося приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів, незалежно від терміну експлуатації. Залишили обов’язкові техогляди тільки для авто юридичних осіб, вантажівок і автобусів – останні проходять ТО двічі на рік.

Про доцільність повернення техогляду в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Чи потрібно в Україні знову вводити техогляд для автомобілів?

– Україна, згідно з підписаною угодою про асоціацію з ЄС, зобов’язана ввести обов’язковий техогляд. У нас є час на імплементацію цієї директиви до 2018 року, поки час терпить. Але якщо ми і зобов’язані ввести техогляд, то за європейськими нормами, тобто його повинні проводити на сто відсотків незалежні СТО, які дійсно дадуть оцінку, чи загрожує автомобіль безпеці дорожнього руху. Я категорично проти повернення до радянських часів, коли ДАІ продавало талончики на техогляди. Близько 90% громадян України отримували ці талончики по дружбі, купували. А в законопроекті прем’єра слово «ДАІ» замінено так званим сервісним центром МВС. Крім того, вони не тільки будуть проводити огляд, а перевірятимуть справжність номерів. А що це таке? Це експертиза, яку за допомогою протестів водіїв, блокування ВР нам вдалося скасувати. Крім того, чи є адміністратор сервісного центру МВС фахівцем з перевірки технічного стану авто? У нього немає відповідної освіти, немає обладнання. Сьогодні неможливо перевірити автомобіль без спеціального герметичного обладнання, яке видається тільки офіційному дилеру або партнеру. Тому в мене виникає питання – навіщо Кабмін намагається знову повернути експертизи, які нам вдалося скасувати при Януковичі?

МРЕВ в Україні скоротили. Хто ж буде працювати в сервісних центрах МВС?

– З одного боку, у нас говорять про реформу ДАІ та про скорочення, мовляв, виникнуть адміністратори сервісних центрів замість працівників МРЕВ. Але ми чудово розуміємо, хто буде працювати в цих сервісних центрах. Це ті ж працівники ДАІ, для яких готують місця, розуміючи, що кількість автомобілів в Україні буде скорочуватися з кожним роком, а їх потрібно забезпечити роботою. Зрозуміло, що хтось хоче тихо проштовхнути цей законопроект. Але найцікавіше, що це відбувається на тлі розпорядження Кабміну про план дерегуляції, згідно з яким до кінця року ми повинні скасувати довідки-рахунки та звірку номерних агрегатів для нових автомобілів. Уявляєте? Два протилежних документа. Згідно з текстом розпорядження Кабміну, за всю історію України ще не було виявлено на новому автомобілі перебитих номерів. document.write(«»);