КрAЗ-Кугуaр-700x525

Що буде якщо в сучасний український броньований автомобіль КрАЗ Кугуaр потрапить осколково фугасний снаряд? AutoDriving.net спробував розібратися з тактико-технічними характеристиками вітчизняного броньовика і його здатністю відповідати військовим завданням.

“Нaш “кугуaрчик” сьoгoднi прoйшoв бoйoвe випрoбувaння. Виснoвoк – нaдiйний. Всi живi i здoрoвi”, – пишeт в Facebook Алeксaндр Приступa.

Варто відзначити що потрапляння снаряда було не пряме. Осколками пошкодило лобове скло, але воно витримало удар і врятувало життя екіпажу.

Однак не все так райдужно у вітчизняному автомобілі. До речі, і вітчизняного в ньому всього 10%. Колісна база і двигун це Toyota Prado, броньований корпус поставляється з Швеції, деякі деталі обваження з ОАЕ. Військові нарікають на недбалу збірку на українському заводі, і на безглузду комплектацію. Наприклад, в автомобілі відсутній обдув лобового скла – восени і взимку загрожує запотіванням або ж обмерзанням лобового скла. Влітку в шести-тонному броньовику жахливо жарко – не завадив би кондиціонер, але інженери мабуть були іншої думки. Зате забезпечили військовий автомобіль музичної акустикою і дзеркалом «для підфарбовування губ».

Ще однією незручністю військові експерти назвали позицію стрільця. Що б комфортно вести прицільний вогонь з кулемета стрілок повинен мати зріст 2.10 см! Військовий автомобіль чомусь оснастили шосейними шинами. Як результат істотно страждає прохідність, яка є однією з важливих характеристик армійського броньовика.

Що стосується збірки – багато вузлів і агрегатів не підведені належним чином. У результаті встановлення лобового скла, через погане кріплення болтами, воно пропускає вологу. Патрубки без кріплень труться одна об одну, як наслідок лопаються або обриваються. Частина електронної проводки від Тойоти в українському кугуаром не знадобилося – її так і залишили висіти. Крім дивних деренчливих звуків при їзді це ще й загрожує спалахом проводки!

document.write(«»);