п

Як визначити несправність автомобіля на слух. Досвідчений водій подібний до лікаря: він легко може поставити своєчасний діагноз своєму металевому пацієнтові, всього лише послухавши звуки, що доносяться від авто під час роботи двигуна або під час поїздки. Вашій увазі представлена підбірка основних небезпечних звуків, скрипів і писків, за якими можна визначити стан автомобіля на слух.
Тріщина в поршні дає про себе знати звуком, який нагадує удар поліном по металевій плиті. Якщо не прийняти відповідних заходів, поршень може руйнуватися і повністю вивести двигун з ладу.

Стукіт колінвалу

Причина – зсув або задирки вкладишів підшипників через неякісне складання чи несправності системи мастила. Колінвал видає дробовий звук, змінний за тоном з частотою обертання. При низьких зворотах звук низький, при великих – високий. Він посилюється при різкому відкритті дросельної заслінки карбюратора і стає “гризучим”.

Звук, що “бубонить”, при виключенні зчеплення свідчить, в першу чергу, про характер водія – він любить енергійну їзду, що приводить до зсуву півкільця, що фіксує на “Жигулях” колінвал двигуна від переміщення в осьовому напрямі. Потрібний терміновий ремонт.
Свист або писк при виключенні зчеплення.

Зносився вичавний підшипник зчеплення. Це вже наслідок іншої поганої звички: тримати ногу на педалі зчеплення в очікуванні зеленого світла світлофора.

“Тракторний” звук двигуна. Зносився розподільний вал двигуна. Експлуатувати автомобіль можна до тих пір, поки вистачає ходу регулювальних болтів для установки зазору.

Рівний звук, схожий на шелест.

Ослаб ланцюг приводу розподільного механізму. Ланцюг треба натягнути. Якщо шум не зникне, то це свідчить про те, що зношений ланцюг і зірочки. Деякий час з цим дефектом можна миритися.

Переривистий свистячий звук.

Пошкоджена прокладка між глушником і випускним колектором двигуна, прогоріла випускна труба або глушник.

Двигун “зaтpoіл”.

Виверніть свічку з непрацюючого циліндра. – якщо свічка волога, але не пахне бензином, могла порватися прокладка голівки блоку, а в двигуні зі змінними гільзами циліндрів – гумові кільця ущільнювачів. В цьому випадку на масловимірювальному стрижні можуть бути водяні кульки, а з горловини радіатора можуть йти бульбашки газу. Треба знімати голівку блоку і міняти прокладку і кільця.

– якщо свічка суха або в бензині, її треба замінити, перевірити, чи немає тріщин в кришці розподільника і протерти її насухо.

– циліндр може працювати погано і в результаті втрати компресії через прогорання випускного клапана або поломки чи прогорання поршневих кілець. Якщо прогорілий клапан, деякий час ще можна поїздити. З неробочою поршневою групою їздити не можна – прорив газів в картер швидко окислює масло, а зламані поршневі кільця можуть поборознити дзеркало циліндра.

Робота двигуна нагадує здавлене клeкoтaння.

Цей звук виникає при передчасному включенні вищої передачі і сильному натисненні на педаль “газу”.

Максимальний тиск в циліндрах досягається раніше, ніж поршні доходять до верхніх мертвих точок, внаслідок чого відбуваються зворотні удари по колінчастому валу. Такий режим роботи надзвичайно шкідливий для двигуна, тому треба терміново переходити на нижню передачу.

Скрип при рушанні з місця.

Скрип в такт з обертанням коліс вимагає термінової перевірки затягування гайок або болтів кріплення коліс. (Винуватцем скрипу може бути і декоративний ковпак на колесі.)

Глухий стук при повороті.

Ослаблене затягування болтів кріплення гальмівного щита (супорта) або з’явився люфт в шарнірах реактивної штанги.

Свист при гальмуванні. Небезпечний знос гальмівних накладок.

Удар при натисненні на педаль газу.

Необхідно перевірити кріплення двигуна і коробки передач, затягування пружин ресора.

Скрип в такт нерівностям дороги.

– ослаблено затягування caйлeнт-блоків передньої підвіски або ресорних втулок. Якщо чутно похрускування, це свідчить про знос caйлeнт-блоків.
– стук на нерівностях дороги говорить
про ослаблення кріплень амортизатора, а загальний сильний шум при їзді говорить про необхідність замінити або підтягнути шарніри підвіски.
Звуки, що випереджають обертання коліс.

Найшвидше сигналізують про початок руйнування підшипників.

Звуки в такт обертанню коліс.

– цокання видає камінь, застряглий в протекторі, або металевий предмет, що встромляється в покришку.
– скрегіт підказує водієві, що лопнула або зіскочила стяжна пружина гальмівних колодок, почав руйнуватися підшипник. Якщо звук нагадує їзду по щебеню, підшипник значно зруйнований.
– шльопання можна почути, якщо відшарувався протектор шин або шини зношені нерівномірно.
– дзвенить при проїзді по асфальті розтискна планка гальма стоянки при великому проміжку в приводі.

document.write(«»);