Бактерії можуть запобігти появі ям на бетонних дорогах. До такого висновку прийшли вчені з американського Університету Дрекселя. Про результати свого дослідження вони розповіли в журналі Construction and Building Materials.

За словами вчених, антиобморожувач хлорид кальцію схильний проникати в структуру бетону і взаємодіяти з одним з її компонентів, гідроксидом кальцію, що розширює бетон зсередини, приводячи до утворення тріщин і ям, пише Автотема з посиланням на ТМ.

Нешкідливі для людей бактерії Sporosarcina pasteurii відомі своєю здатністю перетворювати хлорид кальцію в карбонат кальцію. Останній же відомий як «природний цемент» – він бере участь у формуванні мармуру і вапняку, скріплюючи маси піску і породи.

Вчені додали цих бактерій в бетонну суміш і завантажили зразок в розчин хлориду кальцію. Приблизно через місяць вони виявили, що бетон з бактеріями не був пошкоджений, крім того, став ще міцнішим.

На думку вчених, завдяки результатам їх дослідження бактерії Sporosarcina pasteurii незабаром можуть стати невід’ємним інгредієнтом бетонних сумішей.