veddro.com провели невелике дослідження, щоб з’ясувати, на якій машині ви втратите найбільше грошей, якщо купите її новою.

Спершу розповімо про те, як ми оцінюємо “знецінення” авто. Точка відліку – мінімальна вартість нової машини на ринку.

Зрозуміло, що такі комплектації практично ніхто не бере, і як правило, вартість машини виходить вищою, іноді й на значну суму. І навіть якщо задатися метою з’ясувати у дилера, яка комплектація тієї чи іншої машини найпопулярніша, то до кінця такого опитування може вийти, що ваша перша інформація не актуальна.

Брати суто середню ціну за комплектаціями теж не дуже правильно, адже у якоїсь моделі популярніші “порожні” версії, а у разі машин подорожче – повний топ. Та і ще пару модних аксесуарів від іменитого тюнінгового ательє. Ось і виходить, що найоб’єктивніша реперна точка – мінімальна ціна.

Величину падіння ціни ми беремо за три роки експлуатації. У хороші часи після такого періоду часу люди купували собі нову машину, тому падіння вартості трохи сповільнювалося, та і пропозиції було достатньо. Хоч зараз у нас є проблеми з економікою і люди продають машини після більшого періоду експлуатації, але на авторинку доки ще залишилися подібні тенденції.

Але перед тим, як ознайомитися зі списком, ви, напевно, поцікавитеся, яке авто найвигідніше? До першої п’ятірки увійшли Skoda Octavia і Rapid, Nissan Juke, Toyota RAV-4 і Mercedes-Benz GL-Class. Довго роздумувати про те, чому ці машини так незначно втрачають свою вартість, не будемо, але лідером є GL, він хоч і втрачає майже 5 тисяч доларів вартості, але на тлі його ціни – це практично непомітно, тому GL – як банк. Та і виглядає, як невелике його відділення.

10 МІСЦЕ. RANGE ROVER SPORT

Gambar-Land-Rover-Range-Rover-Sport-Supercharged-2010

Стартова ціна – 83 тисячі, б/к – 53, падіння на 36,3%. У машини не так давно сталася зміна поколінь, та і кому охота купувати старий “Рейндж”? У вас і так є проблеми, щоб придбавати собі ще, а якщо і захочеться аристократичний джип, то нова модель буде явно трохи краще.

9 МІСЦЕ. PORSCHE CAYENNE

Porsche-Cayenne_GTS_2015_1280x960_wallpaper_02

У салоні така коштує близько 115 тисяч доларів, а ось вживана – близько 70, що дає нам падіння вартості в 39,1%. Про “перець” нашій людині нічого розповідати, хоч і вартість машини така, що тільки невеликий відсоток обраних людей можуть собі його дозволити. Проте практично усі його хочуть, більше того – знають про проблеми, нюанси обслуговування і тонкості управління. Ну, а як інакше – машина-мрія.

8 МІСЦЕ. LEXUS GX 460

Lexus-GX_460_2014_1280x960_wallpaper_04

Початкова ціна найпростішої (якщо її можна так назвати) комплектації розпочинається з 81 тисячі доларів, а на ринку 3-річний GX можна купити за 49 тисяч, що дає нам падіння ціни в 39,4%. Можливо, такі ціни викликані наявністю уживаних арабських або американських версій, які до того ж рідко завозять офіційно, але суті справи не міняє. Якщо після трьох років користування ви раптом захочете продати таку машину, то вам треба буде конкурувати з такими цифрами, що не є добре.

Так, на вашому “офіціалі” ви заробите відчутно більше, але все одно втрата вартості відчутна.

7 МІСЦЕ. VOLKSWAGEN GOLF

Volkswagen-Golf_2013_1280x960_wallpaper_20

Початкова вартість – 25 тисяч, б/к – від 14, втрата вартості – 39,9%. З цією машиною все досить просто – на ринку вживаних машин багато авто, що приганяють з Польщі і Німеччини, де вартість трирічного Golf починається мало не з 10 тисяч євро.

Машина, звичайно, дуже хороша, але така ситуація сильно відштовхує покупців. І вирішити це питання – прерогатива не дилера, а нашої влади.

6 МІСЦЕ. VOLKSWAGEN TOUAREG

Volkswagen-Touareg-

Нова – 70 тисяч, б/к – від 40, здешевлення – 42,6%. Ситуация аналогічна Golf, правда, у нас таке авто популярніше, як і інші представники бренду. Як-не-як дуже непоганий позашляховик, та і статусний. Друге покоління моделі позбавилося від багатьох “дитячих” хвороб, та і обзавелося хорошим дизелем, тому купівля б/к Touareg-а – не найгірша ідея.

5 МІСЦЕ. MERCEDES-BENZ S-CLASS

Mercedes-Benz-C-Class_2015_1280x960_wallpaper_01

Новий – від 105 тисяч, б/к – від 59, здешевлення – 43,99%. Є дуже вагоме припущення, що це тимчасова ситуація, оскільки власники попередньої версії хочуть позбавитися від старизни і тому демпінгують ціни. Але можливо, нас читають власники S-class або обізнані люди, які пояснять, чому так?

4 МІСЦЕ. VOLKSWAGEN PASSAT

Volkswagen-Passat_2015_1280x960_wallpaper_09

Новенький Passat, в якому будуть, можливо, тільки сидіння та кермо, коштує від 32 тисяч, тоді як вживана – від 18, що дає нам здешевлення в 44%. Ну, ви і самі розумієте, чому все так, тому не акцентуватиме увагу на цій машині.

3 МІСЦЕ. RANGE ROVER

image2

Цар звірів. Аристократ з аристократів. Початковий квиток в “еліту” суспільства розпочинає з відмітки в 125 тисяч доларів. А ось якщо ви не женетеся за модою, то можна знайти машину і за 60 тисяч. 52,2% вартості випаровуються, як повітря з пробитої кульки. Але світ дорогих машин трохи інший, тому такі проблеми, як втрата половини вартості, нікого не хвилюють. А може, і хвилюють, тому люди вибирають собі трохи іншу, надійнішу марку.

2 МІСЦЕ. LEXUS LS 460

Lexus-LS_460_2013_1600x1200_wallpaper_02

Одна з найдорожчих машин на ринку – 148 тисяч доларів за “базу”. І близько 65 тисяч – за уживану версію. Втрата вартості – 56,2%. На захист можна згадати факт про наявність “сірих” “арабів” і “американців” на ринку, але це все одно не дуже добре.

1 МІСЦЕ. LEXUS LX 570

Lexus-LX_570_2013_1280x960_wallpaper_01

Нова – від 128 тисяч, на ринку є пропозиції за 55 тисяч. Падіння вартості – 56,8%. Ситуація з цієї машини аналогічна для усіх Lexus, і такий стан справ викликаний наявністю неофіційних машин. В честь представництва марки вони борються з цією проблемою досить успішно, хоча варто розуміти, що процес це довгий і повної перемоги не передбачає. Той же RX втрачає біля 10% від своєї ціни за перші три роки, тому купуючи сьогодні LX, ви маєте усі шанси втратити набагато менше, ніж тепер, у момент продажу.

P.S. Нам не вдалося фізично охопити усі пропозиції на ринку (ми проаналізували 80 різних машин, тоді як на ринку удвічі, якщо не втричі, більше пропозицій), тому наша статистика досить приблизна. Усі дані ми брали з відкритих джерел, тому відкриті до будь-якої критики.

document.write(«»);