Незважаючи на зниження світових цін на нафту, в Україні бензин, навпаки, може подорожчати. Причина – курс гривні. Про це «Погляду» розповів президент Асоціації об’єднання операторів ринку нафтопродуктів в Україні Леонід Косянчук.

«Якщо Національний банк знову опустить курс нижче плінтуса, то будемо мати не подешевшання, а подорожчання. Щоб ви розуміли, від курсу гривні ціна залежить на 94%. Вона навіть меншою мірою залежить від цін на зовнішньому ринку, тобто ми повинні розуміти, що залежимо від імпорту. А це означає, що купуємо за валюту, а продаємо за гривню, потім знову купуємо за валюту», — пояснює експерт. 

За словами експерта, якщо за цей час, що ми купили пальне, а потім спробували продати, а потім ще за якийсь період часу хочемо купити стільки ж валюти, скільки затратили на те, щоби продати нафтопродукти – так не завжди вдається, особливо коли Національний банк починає гратися з курсом.

«Тому якщо Національний банк піде у відпустку і знову щось не придумає з гривнею, то, безперечно, подешевшання бензину очікується», — жартує Леонід Косянчук.

document.write(«»);