п

Те, чого не вчать в автошколах розказали segodnya.ua.

Водієві просто необхідно спілкуватися з іншими учасниками дорожнього руху, причому найчастіше без слів. Звичайно, зустрічаються ситуації, коли водій з відкритого вікна щось голосно пояснює своєму “колезі”, але звичайно в цьому випадку йдеться про не зовсім друковану мову. Ми ж сьогодні розповімо про водійську етику, тому подібне “спілкування” в список не входить.

Більшість сигналів, що подаються водіями один одному, дуже корисні, адже вони не тільки стають ознакою взаємної поваги на дорозі, але і можуть запобігти ДТП. Звукові сигнали ми навмисне не розглядали, адже Правила дорожнього руху забороняють користуватися “гудком” без крайньої необхідності.

МОВА СВІТЛА, ЗВУКІВ І ЖЕСТІВ

Щоб спілкуватися між собою на відстані, водії багато років придумували різні сигнали, які можна подавати за допомогою освітлювальних приладів, звукових сигналів і жестів. З часом з цих сигналів склалась певна водійська мова, за допомогою якої учасники дорожнього руху можуть попереджати один одного про небезпеку або несправності, висловлювати подяку або обурення. Ця мова не зафіксована у Правилах дорожнього руху і, на жаль, його вивчення не входить в програму автошколи. Тому водії осягають її самостійно, за сприяння більш досвідчених друзів або ж шукають інформацію на сторінках ЗМІ та в інтернеті.

ФЛІРТ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОВОРОТНИКІВ

Випускники автошкіл, котрі щойно отримали водійські права, знають призначення аварійної світлової сигналізації. Її включають, якщо несправність змусила зупинитися там, де цього робити не можна, або щоб виділити автомобіль на узбіччі в темний час доби. Але це не все.
Якщо автомобіль з аварійкою стоїть з відкритим капотом, це говорить про те, що отримати технічну допомогу, а якщо з каністрою, відром або іншою тарою для рідини – це сигнал про те, що закінчився бензин, і водій просить допомогти.

У русі включення аварійної сигналізації на кілька секунд означає “спасибі”. Наприклад, за те, що пустили перед собою в свій ряд під час перестроювання в заторах або обгонах або дозволили виїхати з другорядної дороги.

Використовувати покажчики поворотів для сигналів про можливість або неможливість обгону свого часу почали водії фур – адже для легковиків вони повністю закривають огляд траси. Поступово таку звичку перейняли і культурні водії інших транспортних засобів. Суть сигналу дуже проста. Припустимо, водій бачить, що за ним прилаштувався інше автомобіль з явним наміром обігнати. При цьому зустрічна смуга не зовсім вільна: десь далеко є рухомий автомобіль. Щоб дати знати про це водієві ззаду, потрібно на короткий період – одне-два миготіння – включити лівий покажчик повороту. Це означає, що зустрічна зайнята і обганяти можна. І навпаки, включений на короткий час покажчик правого повороту говорить про вільну зустрічну. А також про те, що водій розуміє намір обігнати його і не буде перешкоджати цьому маневру.

За допомогою покажчиків поворотів водії іноді навіть фліртують: почерговим миготінням поворотами (наприклад, по одному разу лівий-правий-лівий) можна виразити свою симпатію дівчині з сусіднього автомобіля.

А ось наступний сигнал потрібно сприймати дуже серйозно й уважно: якщо водій попереду автомобіля включив аварійку і почав знижувати швидкість – значить, попереду небезпека!

СИГНАЛ ФАРАМИ

Навіть початківець-водій дуже швидко дізнається про те, що блимання фарами зустрічного автомобіля означає попередження про те, що попереду пост ДАІ. Історія цього сигналу давно обросла легендами. Найбільш поширена (але не факт, що правдива) розповідає про те, що попереджувальне про даїшників миготіння фарами придумали в південних регіонах СРСР ще в далеких 70-х, а місцева газета надрукувала про це статтю, щоб зганьбити водіїв. Але вийшло навпаки: завдяки статті звичка блимати фарами миттєво стала популярною.
Як би там не було, потрібно пам’ятати, що таке попередження – це порушення, і можна отримати штраф за неправильне використання світлових приладів.

За допомогою фар подаються й інші сигнали. Наприклад, якщо ви рухаєтеся в лівому ряду, а ззаду вам блимають дальнім світлом – це означає прохання поступитися рядом для обгону. А якщо автомобіль намагається виїхати на дорогу з щільним потоком з другорядної, двору чи підворіття, то коротке мигання фарами автомобіля в цьому потоці означає, що він готовий пригальмувати і дати можливість виїхати.

НА ДУЛЮ ОБРАЖАТИСЯ НЕ ПОТРІБНО

Знаки руками культурні водії зазвичай використовують для того, щоб вказати сусідові на проблему або несправність. Наприклад, якщо водій описує круговий рух пальцем, а потім опускає його вниз – це означає сигнал про спущене колесо. Якщо ж рука показує на двері – значить, вони не повністю зачинені або в них застряг сторонній предмет, наприклад, поли плаща або частина ременя безпеки. Простим зазначенням на узбіччя дають зрозуміти, що у авто є ознаки несправності, а рух згори вниз означає, що у вас не закритий багажник.

До речі, якщо водій фури показує вам дулю – не поспішайте обурюватися: у далекобійників цей жест означає застряглий в колесі камінь або інший сторонній предмет.

document.write(«»);