Як повідомив на своїй сторінці Дмитро Дубілет, ІТ-волонтери разом з керівництвом ДАІ та МВС запустили на порталі iGov саму затребувану (за підсумками голосування серед користувачів) державну послугу – Реєстрація авто з пробігом в МРЕВ. Експерти оцінюють корупційний оборот навколо цієї послуги на рівні 200-500 млн грн. на рік.

Поки що послуга працює в пілотному режимі в Києві та Дніпропетровську.
Як це працює зараз:

– Ви заповнюєте коротку форму на сайті iGov (попередньо скориставшись входом через BankID). Там же ви обираєте бажані час і дату візиту МРЕВ.

– Вам на E-mail приходить рахунок для оплати, який можна оплатити в будь-якому банку заздалегідь.

– На призначений час ви під’їжджаєте в МРЕВ з авто і необхідним пакетом документів. Там проходить огляд авто, перевірка документів і, нарешті, видача нових номери і техпаспорта (покрокова інструкція)

Зі слів Дмитра Дубілета, корупцію повинні побороти за рахунок таких процесів:

– Кожен крок у процесі реєстрації матиме чіткий таймінг. Зараз вимагання хабарів (через “вирішував”) йде за те, щоб швидше “проштовхнути” заявку. Без грошей можуть змушувати чекати і день, і два.

– Ще один привід вимагати гроші у громадян – нібито відсутність номерних знаків чи бланків для техпаспортів. У майбутньому ми зробимо облік логістики цих сутностей, але зараз, принаймні, ці причини відмови будуть фіксуватися і стануть предметом аналізу.

– Тепер реєстраційні збори можна буде оплатити заздалегідь в будь-якому банку. Хто стикався, напевно дивувався комісіям 60 грн за платіж 300 грн в “місцевих” банках в МРЕВ.

– Ми поділяємо бек-офіс і фронт-офіс. Тобто люди, які будуть приймати рішення, не будуть фізично перетинатися з громадянином.
– Після завершення процедури ми шлемо громадянину форму, в якій він зможе оцінити якість обслуговування, а також подати будь анонімний сигнал (а перші кілька сот клієнтів ми особисто будемо обдзвонювати по телефону).
МВД реформирует МРЭО

У планах волонтерів і надалі розвивати систему:
– Зараз в цю систему потрапляють тільки ті громадяни, які подають заявку через Інтернет. У майбутньому через систему повинні проходити всі, навіть якщо прийшли в МРЕВ без попередньої Інтернет-реєстрації.
– Створимо систему обліку номерних знаків та бланків техпаспортів. Це в перспективі дозволить, зокрема, вибирати номерний знак заздалегідь (можливо, за окрему плату за особливі номери).
– Інтегруймося з системами з перевірки авто на обтяження.
– Можливо, зможемо прибрати етап перевірки паперових документів за рахунок переведення всього в електронну форму з накладанням ЕЦП або інтеграцією з реєстрами.
– Через 1-2 тижні дамо можливість оплачувати послугу через Інтернет-еквайрінг в кілька кліків.
– Можливо, зможемо зробити друк бланка заздалегідь, і взагалі дамо можливість отримувати номер і техпаспорт віддалено.

document.write(«»);