avto-ato

Мабуть, всі вже знають, яку величезну допомогу надали волонтери української армії. Зусиллями простих людей вдалося забезпечити транспортом передові підрозділи, розвідників, медиків. Як правило, вони їздять на позашляховиках, поставлених волонтерами та перефарбованими в захисний камуфляж. Через 1,5 року так нічого й не змінилося. Бійці, як раніше, їздять на волонтерських джипах. Тільки от в тилу примудряються списувати і продавати зовсім “нульові” позашляховики, які б дуже згодилися в зоні АТО.

Нещодавно СБУ затримала в Житомирській області вояків однієї з частин, які підробляли акти, фактично списували армійську техніку і реалізовували її комерційним структурам. А ті вже спокійно виходили на ринок і пропонували “новеньку” армійську техніку для реалізації. Продавали все: КАМАЗи, ЗІЛи, Урали, ГАЗ-66, КрАЗи, УАЗи і т.п.

Тільки опергрупа СБУ перешкодила реалізації лише однієї партії. А варто зайти на сайти авто-оголошень і набрати в пошук армійські модифікації, як пропозиція не змусить себе чекати: Київ і Яремча, Чернігів і Дніпропетровськ, Запоріжжя і Ужгород – скрізь готові продати армійську техніку після розконсервації. Як правило, продавець – це вже представник тих самих комерційних структур, на які “виводили” нібито списану техніку. Але на фото видно, що вантажівки – “нульові”. Є навіть з пробігами до 100 км.

За документами – все гладко, машини вже не числяться в армії, і їх може купити кожен бажаючий. Тільки чому ж у СБУ не розкручують цю схему: хто і кому продавав, хто списував? Ниточка є, адже машина, якою саме місце в АТО, стоїть і чекає свого покупця. У неї є номер, є номер шасі, можна пробивати хто і коли її списав і відповів він за свої дії.

Наприклад, є пропозиція з ГАЗ-69 РХ + 1965 року випуску з повним комплектом тентів і шанцевим інструментом. Машина, не дивлячись на свій вік, – як вчора з конвеєра, навіть болти ще зберігають сліди кадмію. Її пробіг – всього 22 км. Звичайно, можна заперечити, що старому “газику” вже не місце в АТО – вже інша епоха. Тільки давайте подивимося: на чому їздять наші бійці на передовій. Генералам, які санкціонують розпродаж армійської техніки під виглядом металобрухту, не соромно?

У той же ГАЗ-69 цілком би ще придався перевозити поранених, боєкомплект і просто був би транспортом. Але він не служить в АТО. А тим часом військкомати мобілізують техніку підприємств. Тільки по Києву вже тимчасово залучено більше 1000 автомобілів.

Як нещодавно повідомив радник Президента Юрій Бірюков, потреба ЗСУ у вантажівках обчислюється кількома тисячами штук, а вітчизняні підприємства затримують поставки, солдатам їздити ні на чому. Юрій, зайдіть на перший же сайт автооголошення і поцікавтеся: як така справна техніка виявилася у продажу! Під’їдьте з військкомами не в комерційну фірму, а до таких реалізаторів майна – і техніка відразу з’явиться. До того ж з потрібним комплектом інструментів і вже прийнята на озброєння.

 

document.write(«»);