Чи можна фари Daewoo Nexia змусити добре світити і при цьому не засліплювати водіїв зустрічних машин
Daewoo Nexia першого покоління вважається власником одних із найгірших фар. Причиною цього є щілиноподібна конструкція фари, яка має вузький відбивач і рифлене скло. У підсумку така конструкція виявилася не здатною забезпечити якісне освітлення дороги як в режимі ближнього, так і дальнього світла. Багато хто цю проблему намагається вирішити встановленням галогенних ламп з підвищеною світловіддачею, світлодіодних або ксенонових газорозрядних ламп. Але жоден із цих варіантів через вищеописану специфічну конструкцію фари не дає змоги отримати бажану якість освітлення дороги і до того ж без сліпучого ефекту. Проте вирішення проблеми світла фар Daewoo Nexia першого покоління є, пишет Автотема, ссылаясь на Автоцентр.

Як покращити світло фар

Із проблемними фарами старого зразка, які мають рифлене скло, майстри цієї компанії чинять дуже просто – встановлюють бі-ксенонові лінзи. Але спочатку демонтують скло і відправляють його на полірування, щоб із внутрішньої поверхні скла (його частини) зняти рифлення, яке заломлює промені світла, провокуючи тим самим появу ефекту засліплення водіїв зустрічних машин. Скло можна як повністю позбавити рифлення, так і зробити це точково в зоні, навпроти встановленої Бі-ксенонової лінзи. Оскільки фара Nexia має дуже маленьку висоту в неї встановлюють лінзи G5 (2,5 дюйма) з компактними масками. З урахуванням бюджетності автомобіля комплект Бі-ксенону можна зібрати з блоками розпалювання IL Trade35W 5-го покоління (450 грн/шт), лампами MLux 35W з колірною температурою, наприклад, 5000К (422 грн/шт).

За бажанням автовласника в цьому випадку на лінзи встановили так звані маски з діодними ангельськими очками, які можуть виконувати функцію як габаритів, так і денних ходових вогнів. Це правильне рішення, оскільки діодні кільця (ангельські очі), мають яскравість, наближену до стандартів ДГЗ, високу довговічність і при цьому низьке споживання енергії. Так само, використовуючи такий тип підсвічування фар, забезпечується більш раціональне використання білінз і ксенону загалом, тому що в заміському режимі, не потребує ввімкнення ближнього світла.

Отриманий ефект

Щоб показати різницю в роботі фар, точніше в якості світла, ми зробили заміри роботи оригінальної фари DaewooNexia першого покоління і модернізованої. Для цього використовували прилад Люксметр.

Рідні фари Nexia зі звичайними галогенними лампами давали в різних зонах освітлення від 116 до 305 одиниць світла. Після встановлення лінз G5 (2,5 дюйма) з ксеноновими лампами на 35 Ватт в тих самих точках вимірювання кількість світла коливалася від 600 до 1300 одиниць. Тобто в середньому якість освітлення дороги покращилася вп’ятеро.

Бюджет модернізації фар Daewoo Nexia

Бюджет описаної модернізації фар Daewoo Nexia охоплює вартість комплекту світлового обладнання (3360 грн), шліфування фар (300 грн) і вартість роботи (1600 грн). У підсумку, ми отримали суму близько 5000 грн і річну гарантію на обладнання та встановлення. Якщо врахувати, що нічні поїздки з поганим світлом фар це не тільки ями, а отже – прискорене зношення вузлів підвіски і пошкодження шин, а й більш висока ймовірність потрапляння в ДТП, то такі витрати цілком виправдані і окуплять себе вже за рік.

Рідні фари Nexia c звичайними галогенними лампами давали в різних зонах освітлення від 116 до 305 одиниць світла.

Для встановлення ксенонових лінз в рифлену оптику потрібно обов’язково видалити рифлення, відполірувавши скло хоча б навпроти місця встановлення лінзи.

Після модернізації фар Nexia – встановлення лінз G5 (2,5 дюйма) з ксеноновими лампами на 35 Ватт, кількість світла в тих самих точках заміру, що і при галогені, перебувала на рівні від 600 до 1300 одиниць.