У квітні 2022 року Верховна Рада України скасувала акцизи на нафтопродукти та знизила ПДВ з 20% до 7%, щоб запобігти паніці на ринку палива та стрибкам цін після повномасштабного російського вторгнення. Проте з 1 липня 2023 року він повернеться до довоєнного рівня 23 лютого 2022 року, пише Wheel News.

Після успішного подолання дефіциту та забезпечення регулярних поставок нафтопродуктів з Європи було вирішено знизити деякі акцизи. Зокрема, з 30 вересня акцизний податок на зріджений газ було знижено до попереднього рівня 52 євро за тонну. Одночасно частково знизили акцизи на бензин і дизельне паливо, в результаті чого вартість обох видів палива досягла 100 євро за тонну.

Щоб забезпечити достатнє фінансування бюджету, депутати були змушені повернутися до питання повного податку на ринок нафтопродуктів. Для цього з 1 липня в цьому секторі буде введено ПДВ у розмірі 20%. Крім того, буде підвищено акциз на бензин до 213,5 євро за тонну, а на дизельне паливо – до 139 євро за тонну. Товарні податки на скраплений газ знаходяться на довоєнному рівні і не зміняться в майбутньому. Тому збільшення податкового навантаження вплине на кінцеву ціну пального.

“За нашими розрахунками, після 1 липня ставка податку на бензин зросте на 11 гривень за літр. Податок на дизельне паливо зросте на 7 гривень за літр, а на скраплений газ – на 3 гривні. Тому ціни можуть піднятися до 60 гривень на бензин і 56 гривень на дизпаливо за літр”, – прокоментував ситуацію директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.