Найближчими днями вартість пального в українських великих мережах АЗС зросте на декілька гривень — до 55 грн за літр бензину, та до 52 грн за літр дизелю.

З таким прогнозом виступив засновник групи «Прайим» Дмитро Льоушкін, пише видання «Інформатор».

З огляду на те, що з 1 липня повернулися довоєнні податки на пальне, мережі АЗС у найближчі дні знову збільшать ціни — у середньому ще на дві гривні.

«У липні у великих мережах АЗС можна очікувати дизельне пальне по ціні 52 гривні за літр та 54-55 гривень за літр бензину. Тут велику роль зіграє ціна нафти», — сказав експерт.

Водночас, за словами Льоушкіна, АЗС економ-сегменту не перевищать поріг у 50 гривень за літр — дизель там буде по 47-48 грн, а бензин 48-49,5 грн за літр.

До кінця липня ціни мають стабілізуватися і серпень пройде без значних коливань, зазначив Льоушкін.

Ціни на паливо в липні

В Україні з 1 липня повернули податок на додану вартість (ПДВ) на пальне. Він тепер складає не 7%, а всі 20% — як і до повномасштабного вторгнення. У Мінекономіки прогнозують, що роздрібна ціна дизпалива протягом місяця збільшиться на 5 грн за літр, бензину — на 7-8 грн за літр. Міністерка економіки України Юлія Свириденко сказала, що подорожчання очікується в розмірі плюс 11 гривень за літр.

Вартість палива на українських АЗС зростає майже щоденно. За словами експертів, ця тенденція спостерігатиметься до кінця місяця. Саме тоді ціни досягнуть свого піка.