Зростання акцизів в Україні неминуче, також може підскочити і вартість пального. Проте деякі заправки й досі продають бензин і «дизель» значно дешевше за інші. Так, серед найдешевших — БРСМ-Нафта, Мотто та Люксвен.

Журналісти Апостроф TV взяли проби на цих АЗС — по 3 літри 95-го і дизпалива, а також на «бочці», для експерименту. Також про хитрощі розповіли в коментарі експерти галузі.

«Основні схеми по здешевленню пального, – це низька якість, недолив і третя, – несплата податків до державного бюджету. Якщо їх підсумувати, то на бензині можна отримати додатково десь 7,5 гривні на літрі, по дизпальному — десь 3,5», – вказав Сергій Куюн, директор Консалтингової компанії «А-95».

Таким чином недоброчесні продавці ошукують не лише споживачів, а й державу — через несплату податків. За підрахунками компанії «А-95», через недобросовісних продавців держбюджет втрачає близько 10 млрд грн на рік — у середньому по 100 млн на кожну дешеву «розливайку».

«Чим дешевше пальне, тим менше податкове навантаження. Відповідно, воно до 2 літрів доходить. Виходить за рахунок держави вони намагаються зробити привабливішим своє пальне», – зазначив Сергій Куюн.

Неякісний бензин – це шкода автомобілю, удар по кишені та здоров’ю. Це підтверджують результати лабораторних досліджень: бензин з БРСМ-нафта не відповідає вимогам за вмістом сірки, її у майже 4 рази більше, ніж потрібно, також перевищена норма об’єму частки бензолу та етанолу. З «дизелем» – схожа ситуація: сірки — забагато, температура спалаху – занизька, відтак, ремонт паливної системи, нагар та перегрів двигуна, як наслідок – вартісний ремонт, гарантовані. Якщо авто на дизелі, то на додачу є ризик пожежі через низьку температуру спалаху пального. Увипадку Мотто сірка, бензол і етанол у бензині не проходять перевірку, є питання до октанового числа — воно нижче норми, отже пальне ймовірно саморобне. З «дизелем» також є проблеми, як у БРСМ. 95-й з Люксвену і «бочки» – також сумнівної якості.

«З 4 зразків, які задекларовані як А-95, жоден не відповідає вимогам державного стандарту. Вони містять етанол у кількості більше 30%, окремі перевищують вимоги по вмісту бензолу і по вмісту сірки. Тобто, це бензини сумішеві, які зроблено не на серйозному НПЗ», – зазначив Микола Худолій, директор випробувального центру паливно-мастильних матеріалів.

Низькоякісне пальне шкодить авто, заливаючи в бак начебто «дешеве» пальне, водій платить здоров’ям, автівкою та підвищеними витратами. Низькоякісне пальне витрачається більше на понад 10%, тому водій переплачує понад 5 грн на літрі.

Окрім цього, так звані «бюджетні» заправки теж заробляють, як мінімум, двічі: з продукту, яким наповнюють автомобілі, та з податків, замість того, аби наповнювати державний бюджет і спрямовувати кошти на Збройні сили України.