Всі знають, що горбатий ЗАЗ-965 завжди був дешевою бюджетною моделлю простої конструкції. Тим не менш, саме цей «народний» український автомобіль майстри тюнінгу активно видозмінюють на спорткари, лімузини, кабріолети і навіть пікапи. При цьому тюнинг ЗАЗ-965 деколи буває надзвичайно екстремальним.

Стало відомо про цікавий експеримент автолюбителів — там старий горбатий Запорожець схрестили з британським спорткаром. Масштабність «доопрацювання» неймовірного ЗАЗ-965 вражає як, втім, і його ціна – понад 300 тисяч доларів, пише Hyser.

Правда, від оригінального ЗАЗ-965-го автомайстри залишили тільки кілька елементів кузова, а вся технічна частина і начинка салону запозичена від інших моделей, а саме пари Lotus Exige.

Так, саме британський автомобіль став донором 1,8-літрового компресорного двигуна Toyota 2ZZ-GE. Таким чином, після доопрацювання потужність «горбатого» зросла до 263 к.с., а максимальна швидкість ЗАЗ — 220 км/год.

Взагалі ж, в конструкції чимало цікавих рішень. Так, двері отримали електропривід, а діодні фари взято у мотоцикла Harley-Davidson, а кермо ЗАЗ зроблено знімним.

Крім того, на перший погляд ніде не видно дефлекторів вентиляції, які виявляється розмістили в динаміках аудіосистеми. Бардачок зайнятий додатковими приладами з тиском і температурою мастила, а замість медіасистеми розробники пропонують використовувати смартфон.

Електропривід дверей і знімне кермо полегшують посадку/висадку, а спортивні крісла з п’ятиточковими ременями безпеки і силовий каркас явно знадобляться на треку. Є навіть система пожежогасіння.

Нагадаємо, що ЗАЗ-965 «Запорожець» почали випускати в далекому 1960 році. Тоді він коштував 1800 рублів. За однією з легенд — така ціна була обрана, тому що стільки коштувала тисяча півлітрових пляшок горілки. Незрозуміло в чому сенс цього ціноутворення, але абсолютно точно, що з такою вартістю в ті роки «Горбатий» був єдиним автомобілем, доступним звичайній сім’ї.