155-мм самохідна артустановка «Богдана» отримала чеське шасі Tatra T815-7 з колісною формулою 8х8. Про це повідомляє «Фокус».

Стало відомо, що 1-ша окрема бригада спеціального призначення імені Івана Богуна має на озброєнні САУ «Богдана» на чеському шасі. Оновлену «Богдану» представили на виставці IDEX-2023 в Абу-Дабі, під час якої показали одразу декілька версій артустановки.

Відомо, що Tatra T815-7 вже використовується в українській армії. Чеське шасі використовується на РСЗВ «Буревій», «Нептун», а також на французькій САУ Caesar. Як додають у виданні, САУ «Богдана» на чеському шасі є «Богданою 3.0». Версія 2.0 базується на шасі МАЗ-6317, а 1.0 — це базова версія «Богдани» на українському шасі КрАЗ, яке викликало критику у Міноборони під час державних випробувань.

Відтак в ЗСУ є щонайменше 4 САУ «Богдана»:

  • на базі «КрАЗ»;
  • 2 машини на базі МАЗ-6317 з бронекабіною «Українська бронетехніка»;
  • на базі Tatra T815-7.

Проте наразі всіх їх обʼєднує, що на машині немає досилача. Це означає, що боєприпаси завантажуються в казенну частину ствола вручну. На нових версіях є пульт керування механізм заряджання, що може означати, що досилач все ж встановлять в машину.