62708

Мінінфраструктури планує зменшити максимально допустиму фактична вага транспортного засобу майже вдвічі.

Проект постанови про внесення змін до діючих Правил дорожнього руху опублікований на сайті профільного міністерства. Документ передбачає обмеження максимально допустимої фактичної ваги для вантажних автомобілів, які перевозять вантаж до 24 тонн, а максимальне навантаження на вісь – до 7 тонн. Обмеження буде поширюватися на «дороги загального користування місцевого значення».

У поточній редакції ПДР: при перевищенні певних габаритно-вагових норм перевезення здійснюються «за спеціальними правилами». Нова редакція передбачає просто заборону пересування автодорогами вже по всіх, а не тільки по місцевих, якщо фактична вага транспортного засобу або вантажу перевищує 40 т (44 т для контейнеровозів) або коли навантаження на вісь перевищує 11, 16 або 22 т відповідно для одиничних, здвоєних або прибудованих осей.

Мета нововведення – захист доріг від передчасного руйнування великовантажними транспортними засобами.

Дороги місцевого значення

Кілька слів про «дороги місцевого значення». За визначенням, даним в «Законі про автомобільні дороги», до них відносяться дороги, що з’єднують обласні/районні центри з іншими населеними пунктами області/району в рамках області чи району, з з/д станціями, аеропортами, пунктами пропуску через державний кордон, місцями відпочинку і не належать до переліку доріг державного значення.

Більш детально можна ознайомитись з формулюваннями в тексті самого закону.

Що це означає для бізнесу перевезень?

Якщо проект набуде чинності, то перевізникам, експлуатуючим звичні «фури», тобто автопоїзди з вантажопідйомністю близько 20-25 тонн, доведеться несолодко. Середня вага тягача близько 7 тонн, приблизно стільки ж важить порожній тривісний причіп. Якщо верхня межа фактичної ваги буде встановлена 24 т, тоді максимально автопоїзд зможе прийняти вантаж до 10 т, що становить половину або навіть менше від розрахункової вантажопідйомності. Розрахунки за перевезення зазвичай проводяться за тонно-кілометри, рідше, при об’ємних вантажах, за обсяг чи оренду машини в цілому. Це означає, що їздити по «дорогами місцевого значення» на великих вантажівках, на яких тримається вся економіка перевезень світу, стане просто невигідно. Або ж перевізникам доведеться влаштовувати пункти перевантаження з великих машин в менші, що теж не допоможе їхньому бізнесу. Підкреслимо, ці норми ще не набули чинності і на даний момент мають статус опублікованого проекту для ознайомлення з ним.

document.write(«»);