В Україні в ціні легкового авто не менше третини суми становлять державні податки і збори. Про це пише маркетинг-директор групи компаній АІС Сергій Боровик в блозі для Ліга.net.
Як пояснив експерт, сьогодні кінцева вартість нового автомобіля залежить від ряду факторів. Залежно від типу авто (пасажирський, вантажний, автобус) встановлюються різні ставки акцизу, а акциз платиться на об’єм двигуна, який у всіх різний. Також має значення країна походження – з різними країнами різне мито: Росія – 0% (зона вільної торгівлі СНД), решта – 10%. На кінцеву вартість автомобіля впливають такі податки: акциз, мито, 5-відсотковий імпортний збір, спецмито і ПДВ.
Боровик оприлюднив інфографіку, яка показує, як формується собівартість автомобілів.
Загалом в ціні легкового авто не менше третини суми – це державні податки і збори. Наприклад, легковий автомобіль з об’ємом двигуна 1499 куб см (виробництва ЄС) та заводською ціною 10000 євро після сплати всіх податків коштуватиме в Україні близько 14 650 євро. Таким чином, відсоток сплачених податків і зборів від собівартості автомобіля складає 29%. При цьому сума спецмита, яке тепер скасовується – 214 євро.

document.write(«»);