Скільки українці платять податків при купівлі автомобіляПрипустимо, вам потрібен автомобіль. Як і у багатьох українців, грошей у вас в обріз. Тому ви обираєте серед недорогих. Але не китайських, і не уживаних. Варіантів у вас не так багато. Cardiagram на прикладі бюджетного європейського седана Renault Logan з’ясовував, з чого ж складається вартість автомобіля в Україні.

 

Насамперед, подивимося, скільки за «Логан» просять в прайсі імпортера. На 10 листопада 2015 р. в базі цю машину оцінили майже в 278 000 гривень. Не так вже й мало, враховуючи, що до обвалу гривні її можна було взяти за 100 000 грн.

Але не потрібно звинувачувати тільки національну валюту. Навіть у євро цей автомобіль за європейськими мірками коштує недешево. За курсом НБУ, ціна нового «Логана» — 11 346 євро.

Для порівняння: у Польщі за Logan, який продається під брендом Dacia, просять 29 900 злотих. Це приблизно 7 555 євро. Поляки платять за румунські автомобілі на 3 800 євро менше, ніж українці. І це притому, що середня зарплата в Польщі майже в 5 разів вище, ніж в Україні.

Чому ж така різниця в ціні? Щоб розібратися в цьому, давайте простежимо шлях автомобіля в зворотному порядку — від автосалону до кордону України.

Отже, ми маємо на ціннику Renault Logan у мінімальній комплектації з бензиновим двигуном 1,2 літра 278 000 гривень. Колір у нас — «металік». За нього нам накинули більш 6000 гривень.

Далі у нас йде заробіток імпортера і дилера. У цю суму вони включили всілякі витрати, пов’язані з доставкою автомобіля в Україні, — транспортуванням, зарплатами співробітників і так далі. Окрім витрат їм ще потрібно щось заробити. Загалом частка націнки імпортера і дилера в такому автомобілі, як Renault Logan, — близько 16%. Це в районі 40-50 000 грн, залежно від комплектації.

До того, як автомобіль привезли в салон, його як слід «обібрали» на митниці: імпортне мито — 10%; тимчасовий імпортний податок — 5%; ПДВ — 20%. Всі ці збори призводять до того, що поки «Рено Логан» доїжджає до автосалону, він дорожчає на 40-50%. Або, приблизно, на 100 000 грн.

document.write(«»);