Паливо «зі спиртом»: лити чи пити? (результати експертизи)Падіння продажів на паливному ринку України змушує паливний ритейл максимально боротися за частку ринку і залучення нових клієнтів. З огляду на це, мережі АЗС збільшують кількість акцій за програмами лояльності, пропонують додаткові сервіси тощо. Але все ж головний аргумент для автомобіліста при виборі тієї чи іншої мережі АЗС – це ціна.

І тут важливу роль починає відігравати так званий «бюджетний» сегмент, а саме альтернативне або біопаливо. Воно коштує в середньому на одну гривню дешевше від традиційного, і частка його на ринку постійно зростає. Першою в Україні такий бензин почала реалізовувати мережа автозаправних комплексів БРСМ-Нафта, але у важкі часи для паливників над виведенням такого палива замислилися й інші учасники ринку.

Зокрема, одна з найбільших мереж АЗС WOG недавно випустила у світ нове паливо А-95 есо +, з додаванням абсолютизованого біоетанолу.

У компанії стверджують, що виробляється воно в заводських умовах, причому на європейському заводі. Слід зазначити, що подібна добавка, на відміну від спирту, може зберігатися тільки в спеціальних резервуарах, і лише в умовах профільного виробництва. Власне, це і стало приводом для комплексної перевірки спиртових бензинів, яку провели у столичному Інституті споживчих експертиз.

Поки що вибір такого бензину не особливо великий – спиртове паливо доступне в чотирьох мережах АЗС: WOG, БРСМ-Нафта, КЛО та Авіас.

Далі наводимо оригінал результатів дослідження Інституту, вірити яким чи ні – справа суто особиста.

 

Спиртове паливо експерти знайшли в чотирьох мережах АЗС: WOG, БРСМ-Нафта, КЛО та Авіас. Загалом, результати здивували, оскільки тільки в одного зразка показники виявилися, скажімо так, не зовсім хорошими.

Скільки спирту?

Лабораторні випробування розпочалися з головного – визначення об’ємної частки біоетанолу, величина якої і обумовлює основні властивості спиртового палива. Потрібно зазначити, що спиртове паливо поділяється на дві категорії: автобензин із вмістом біоетанолу не менше 30 % відноситься до альтернативних палив, якщо біоетанолу менше 30 % – не є альтернативним, а відносяться до спиртових за марками Е5, Е7, Е10 (згідно з Технічним регламентом) , і ці марки бензинів не можна плутати з альтернативними паливами – вони випускаються за різними нормативними документами!

 

За підсумками лабораторних випробувань, у WOG, БРСМ-Нафта і КЛО етанол було визначено у межах 36 відсотків, що відносить ці палива до альтернативних. А от бензин від Авіас показав результат у 26 % вмісту спирту. Необхідно зазначити, що паливо з таким вмістом не відповідає вимогам Технічного регламенту – допускається вміст біоетанолу з 1 січня 2016 року до 7 % (Е7), з 1 січня 2018 року до 10 % (Е10). Згідно із Законом про альтернативні палива, вони мають містити біоетанолу не менше 30 %, решта альтернативними не є.

Ну і головна новина для автомобілістів: спирту в такому паливі виявилося не так уже й багато, а отже, ним можна спокійно заправлятися взимку.

Октанове число

Далі в лабораторії перевірили октанове число. Цей показник характеризує стійкість палива до детонації — передчасного згорання бензину в камері згоряння. Детонація шкідлива для мотора не тільки підвищеною витратою палива та зниженням потужності, але й передчасним зношуванням двигуна через зайві навантаження. Октанове число вимірювали за дослідницьким методом. І знову на експертів чекали приємні новини.

Усі зразки показали неабиякий запас міцності. Октанове число варіювалося, від 96,6 одиниць у WOG до 97,2 у БРСМ-Нафта. А от у Авіас октан досяг значення 98,8 одиниць. Це нестандартне значення, яке може навіть завдати шкоди автомобілю. Такий занадто високий показник обумовлений високим октановим числом самого спирту.

Вміст бензолу та ароматичних вуглеводнів

Як відомо, бензол і ароматичні вуглеводні – це речовини, які можуть завдати шкоди паливній системі та призвести до її передчасного зношування. Крім того, не випаровуючись цілком, бензол змиває масляну плівку в моторі, що призводить до підвищеного зношування циліндрів двигуна. Ну і звичайно, вони завдають шкоди навколишньому середовищу.

 

Однак без ароматичних вуглеводнів неможливо виробляти якісний бензин, оскільки ароматика – це продукти вторинної переробки нафти, які дають високооктановий компонент. Без них неможливо зробити високооктановий бензин. Негативний бік – це шкідливий вплив на навколишнє середовище, тому вміст цих компонентів обмежують у нормативних документах. До нескінченності цього робити не можна. В альтернативних бензинах, за рахунок 30-відсоткового вмісту біоетанолу, вміст ароматичних вуглеводнів можна скоротити, оскільки спирт має більше октанове число.

Спиртові бензини виробляються за ТУ, тому виробник сам визначає граничні кількості цих речовин, наприклад, того ж самого бензолу. Як приклад, у КЛО 4 %. Тому оцінювали за фактичним вмістом, з оглядом на ДСТУ для поліпшеного «дев’яносто п’ятого», який не допускає вміст бензолу більше 1 %. Практична відсутність шкідливих речовин (0,3 % бензолу і 10 % ароматики) виявилася в «заводському» паливі 95 есо + від мережі WOG та (1 % бензолу і 15 % ароматики) в А95 Е Преміум + від мережі БРСМ-Нафта. Такі показники дійсно підтверджують європейське походження цього бензину. Трохи відстав від лідера зразок КЛО (0,61 % бензолу і 12,3 % ароматики). А ось у зразку спиртового бензину Авіас ситуація виявилася сумною. Якщо вміст ароматики ще прийнятний (22,1 %), то от із бензолом усе погано. Тут його виявилося цілих шість відсотків!

Без корозії

Одним з найважливіших експлуатаційних показників спиртового палива є корозійна активність. Справа в тому, що спирт є сильним розчинником і роз’їдає гумові та пластикові деталі паливної системи. Щоб цього уникнути, до складу біопалива слід уводити спеціальну присадку, яка підвищує значення кислотного параметра pH. У цілому, цей показник має бути від 6 до 9 одиниць.

 

Усі учасники впоралися із цим тестом, а найвище значення (7,4 одиниці) було виявлене в пробі палива 95 есо + від мережі WOG, на другому місці – мережа БРСМ-Нафта (7,3 одиниці). У решти учасників значення також було не нижче семи. Такі показники говорять про те, що за своїми антикорозійними властивостями спиртовий бензин практично не відрізняється від звичайного бензину та є нешкідливим для гумотехнічних деталей двигуна.

Підсумки

Чи можна заправлятися «спиртовим» бензином без ризику для власного автомобіля? Експерти кажуть, що так. І той факт, що подібне паливо з’явилося у флагмана вітчизняного ринку, говорить про те, що потенціал величезний, а конкуренція в цьому сегменті буде тільки посилюватися. У будь-якому випадку, дуже тішить той факт, що у великих мереж, таких як БРСМ-Нафта і КЛО, які давно продають таке пальне, немає проблем з якістю. Ну а що стосується нового палива від WOG, то дослідження показало, що межі досконалості немає. Вироблене на нафтохімічному виробництві з відповідною технологією, таке паливо буде задавати нові акценти якості.

Паливо «зі спиртом»: лити чи пити? (результати експертизи)

 

 

document.write(«»);