Знизити акциз на вживані авто: Чи всім це вигідно (інфографіка)Законопроект, про який ми знову згадаємо, має реєстраційний номер 3251 і мета його – знизити існуючі ставки акцизного збору на б / у автомобілі. Тимчасово, до кінця 2017 року, але істотно, пише Остап Новицький.

Акциз розраховується від об’єму двигуна, в кубічних сантиметрах, який слід помножити на ставку, згідно типу і віку вашого автомобіля. Ставки зафіксовані у твердій валюті, євро. Що пропонують автори законопроекту і які ставки акцизного збору діють зараз ви можете побачити з порівняльній інфографіці:

Знизити акциз на вживані авто: Чи всім це вигідно (інфографіка)

 

Можливі сценарії розвитку ситуації після прийняття, або неухвалення нардепами законопроекту 3251, кому відміна акцизу піде на користь, а кому ні – описав на своїй Facebook-сторінці генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів, Олег Назаренко.

Якщо 3251 не приймуть

“Нічого не зміниться. Ціни на внутрішньому б / у ринку залишаться стабільними. Нічого не подешевшає. 9000000 власників авто будуть задоволені, що їх машини не впали в ціні. Люди, у яких є на руках 5-10 тисяч доларів, але немає авто, будуть незадоволені, тому що ціни на нашому ринку б / у набагато вище, ніж в Євросоюзі, де за ці гроші можна купити набагато кращий автомобіль

Підсумок: 9000000 існуючих автовласників задоволені, автопром і офіційні імпортери – іноземці залишилися при своїх. Ті громадяни, у яких є 5-10 тисяч доларів, але ще немає авто і вони хочуть купити його недорого – незадоволені!»

Якщо 3251 візьмуть

«Автобізнесмени – торговці б / у авто, які у Верховній Раді виграли потрібний їм закон, організовано в ЄС закуповують на шротах б / у авто і замість салонів машини продають на своїх майданчиках. Адже ніхто ж не повірить, що автобізнесмени віддадуть прибутковий бізнес звичайним людям? Укравтопром зазнає збитків, офіційні автоімпортери-представництва закриваються, а автодилери теж починають торгувати б / у авто. Враховуючи заборону на ввезення ТЗ старше 5-6 років (у зв’язку з введенням норм Євро-5), ціни на б / у авто все одно (хоч і не сильно, сильно автобізнесмени не дадуть) падають. Люди з грошима купують собі машини, а 9 млн. Автовласників залишаються в збитку, оскільки тепер, щоб поміняти авто, їм треба продати старе, а його ціна відчутно впала.

Підсумок: 9 млн. Автовласників незадоволені падінням ринкової вартості їх б / у авто, автобізнесмени з ВР задоволені і вважають прибуток; задоволені люди, раніше авто не мали, зате мали 5-10 тисяч доларів. Автозаводи інвесторів не цікавлять, іноземці поїхали додому. Автодилери? А вони ділять ринок б / у авто з нардепами – власниками комісійних автомайданчиків.»

Про бізнесменів, депутатів і простих громадянах

«А щоб не було бажання з’їздити людині в ЄС самому, можливо, введуть маленькі хитрощі (ускладнять процес сертифікації авто при ввезенні, контроль за вивезенням валюти і т.д.). Тобто, ввезенням б / у авто зможуть займатися тільки автобізнесмени – колишні автодилери. Хтось не вірить у цю бізнес- «війнушку» і думає, що нардепи щось хочуть зробити хороше для нього? А назвіть мені приклад чогось хорошого для народу, що зробили наші бізнесмени у ВР за останні 25 років! Не можете? Тоді й сперечатися нема чого»

document.write(«»);