Навіть відомі виробники іноді роблять далеко не найбезпечніші автомобілі. Тоді як молоді компанії можуть пропонувати найбільш просунуті технології, які врятують ваше життя. Про це свідчать краш-тести, проведені незалежною організацією Euro NCAP в 2019-м.

Наприклад, Volkswagen up! і Skoda CITIGO отримали всього по три зірки з п’яти можливих. Тоді як Tesla – новачок в автомобілебудуванні – демонструє стабільно високі показники. А її електромобілі визнані в Європі більш безпечними, ніж, наприклад, нові Volkswagen Golf і Toyota RAV4.

Не кращим чином проявив себе на тестах і новий Peugeot 208 – всього чотири зірки. В цілому, французи у цьому році далекі від лідерських позицій в плані безпеки.

А ось Mazda зробила гарний ривок. Її новинки – CX-30 і «трійка» – визнані кращими в категорії «безпека дорослих пасажирів і водія». А ось найбільш безпечні автомобілі для дітей цього року представили Mercedes і Subaru.

У загальному заліку кращими з точки зору безпеки, як пасажирів, так і пішоходів, в 2019-м фахівцями Euro NCAP були визнані наступні моделі, повідомляє MMR.net.ua.

Найбезпечніші автомобілі 2019

За результатами краш-тестів Euro NCAP

  1. Mercedes CLA

Нове покоління Mercedes CLA дебютувало на початку 2019 року. В оснащення увійшли «розумні» фари, панорамний дах, 18-дюймові колісні диски, спортивні крісла з інтегрованими підлокітниками, двозонний клімат-контроль, і система безключового доступу.

Напівавтономна система управління, запозичена для CLA у S-класу, за допомогою радарів сканує дорожнє полотно на відстані 500 метрів. Ця інформація використовується водійськими асистентами. Такими, як, наприклад, адаптивний круїз-контроль, асистент утримання в смузі руху або система виявлення пішоходів.

Крім того, CLA отримав і «розумну» світлодіодну оптику: кожна фара седана складається з 18 світлодіодів з індивідуальним управлінням.

  1. BMW Z4

У 2019 краш-тести проходило третє покоління родстера BMW Z4.

У базі родстер оснащується:

  • світлодіодними фарами;
  • спортивними кріслами з інтегрованим підголівниками;
  • трьохпозиційним перемикачем режимів руху;
  • адаптивним рульовим управлінням, що змінює зусилля і кут повороту керма;
  • системою попередження зіткнень з функцією визначення пішоходів;
  • системою контролю рядності руху.

У списку опцій також є гальмівна система M-Sport, адаптивна підвіска, диференціал з електронним блокуванням і адаптивна оптика.

Також для моделі доступні активний круїз-контроль з функцією повної зупинки, камера заднього виду, асистент виїзду з парковки, а також проекційний дисплей – вперше на родстері.

  1. Tesla Model 3

У 2019-м Tesla Model 3 вперше дісталася до краш-тестів в Європі. І відразу ж потрапила в «трійку» найбезпечніших автомобілів року. Більш того, електромобіль показав кращий результат за всю історію Euro NCAP за таким показником, як робота активних систем безпеки.

У стандартних випробуваннях – фронтальному і бічному ударах седан теж отримав гідні результати. За безпеку водія і дорослого пасажира Model 3 отримала 96%. Єдине вразливе місце виявили при лобовому зіткненні по всій ширині і зі стовпом.

У першому випадку неідеальним виявився захист пасажира – його оцінили лише як «достатній», а в другому випадку низьку оцінку Tesla отримала за захист водія.

  1. BMW 3 Series

Минулого року нова BMW 3 Series показала найкращий результат за останні три роки в сегменті великих сімейних седанів. За безпеку водія і дорослого пасажира новинка отримала 97%. Показник «німця» виявився навіть вище, ніж у Tesla Model 3.

Нова «трійка» BMW отримала багатий набір електронних асистентів водія:

  • активний круїз-контроль з функцією Stop&Go;
  • систему попередження про небезпеки при перестроюванні і наїзді ззаду;
  • систему допомоги при виїзді з парковки заднім ходом.

Також доступна система утримання в смузі з активним захистом від бічних ударів і асистент паркування, який здатний автоматично рухатися назад по раніше пройденої траєкторії на дистанції до 50 метрів.

  1. Subaru Forester

Subaru Forester – найбезпечніший кросовер 2019 року.

Новий «Форестер» оснащується постійним повним приводом з системою активного управління вектором тяги і позашляховим режимом X-Mode. Крім цього, доступні кілька профілів роботи керуючої електроніки, перемикатися між якими можна за допомогою системи SI-Drive.

У список оснащення кросовера входить система віддаленого запуску двигуна, електропривод дверей багажника, сім подушок безпеки, система автоматичного гальмування при русі заднім ходом, адаптивні фари, функція автоматичного управління дальнім світлом і фірмовий комплекс систем безпеки EyeSight.

  1. Tesla Model X

Перший європейський краш-тест Tesla Model X також пройшов у 2019-м. Модель стала найбезпечнішим електричним кросовером року.

За безпеку водія і дорослого пасажира Model X отримала 98%. Більш високого результату вдавалося досягти лише Mazda CX-30 – в середині жовтня цей автомобіль отримав 99%, що стало найвищою оцінкою в історії Euro NCAP.

  1. Volkswagen T-Cross

Маленький кросовер T-Cross став найбезпечнішою новинкою Volkswagen в 2019 році. Він показав вищий результат, ніж, наприклад, новий Golf.

В оснащення новинки входять:

  • світлодіодні фари;
  • адаптивний круїз-контроль;
  • система автоматичного перемикання ближнього світла на дальній;
  • система стеження за «сліпими» зонами;
  • система стеження за рядністю руху;
  • система попередження фронтальних зіткнень.
  1. Mazda 3

Mazda 3 – найбезпечніший автомобіль за всю історію компанії.

Набір допоміжних систем «трійки» включає інфрачервону камеру для контролю стану водія і рівня його уваги, систему стеження за автомобілями, що рухаються в поперечному напрямку спереду і адаптивний круїз-контроль.

  1. Skoda Scala

Scala – абсолютно нова модель Skoda. Автомобіль був запущений у виробництво в 2018 році.

У списку оснащення новинки – повністю світлодіодна оптика і адаптивний круїз-контроль. Система безпеки включає в себе дев’ять подушок безпеки, в тому числі бічні для пасажирів другого ряду.

  1. Mazda CX-30

CX-30 – новий компактний кросовер Mazda. У модельному ряду марки модель зайняла місце між CX-3 і бестселером CX-5.

Головною «фішкою» новинки стала безпеку. У 2019 за результатами краш-тестів CX-30 був визнаний кращим автомобілем за всю історію випробувань Euro NCAP в категорії безпека дорослих пасажирів та водія.

«Мазді» навіть вдалося втерти носа Volvo, моделі якої традиційно були кращими в плані безпеки.