Причин, здатних затьмарити радість від володіння автомобілем чимало, але одна з наймасштабніших і руйнівних – це несправності двигуна.

Пропонуємо вашій увазі 5 найбільш проблемних модифікацій авто, від покупки яких краще відмовитись.

  1. BMW X5 xDrive50i (покоління E70)

Агресивний і практичний, динамічний і цілком здатний впоратися з багатьма випробуваннями нашої зими. А ще престижний! Хіба ж не мрія? Все питання в тому, яким двигуном оснащений об’єкт жадання. Якщо ви пішли ва-банк, вибравши модифікацію з двигуном V8 об’ємом 4,4 л і двома турбонагнітачами, то непомірний транспортний податок за чотири сотні «коней» – найменше розчарування. Агрегат, що прийшов на зміну не найгіршого атмосферного V8 об’ємом 4,8 л (внутрішньозаводське позначення N62B48) відрізняється незвичайним розташуванням турбонагнітачів – два «равлики» знаходяться не зовні по краях від двигуна, як це зазвичай буває, а в розвалі блоку циліндрів.

Не потрібно мати неймовірну фантазію, щоб уявити собі жахливий температурний режим і його наслідки. Пластикові деталі розсипаються, мастило в підвідних трубках коксується, та й турбонагнітачі не дуже добре переносять підкапотне пекло. Форсунки, здатні влаштувати мотору гідроудар, і їх численні ітерації, а також тонкий ланцюг газорозподільного механізму явно не можна віднести до числа позитивних аргументів. У підсумку «масложор», псування та знос циліндро-поршневої групи і маленький ресурс. Вищесказане в тій чи іншій мірі справедливо і для інших BMW з даним двигуном.

  1. BMW 325i (покоління E90 / E91 / E92 / E93)

Шість циліндрів в ряд і ніяких турбонагнітачів – ось вона, баварська класика. На жаль, інженери у випадку з мотором N52B25 об’ємом 2,5 л дали жару. Агрегат з магнієвого сплаву з алюмінієвими гільзами вийшов «гарячим», та ще й з відверто проблемною поршневою групою, що провокує підвищену витрату оливи. Поршні у ранніх версій двигуна, за даними сервісменів, мають проблему з верхнім компресійним кільцем, яке швидко втрачає пружність.

Заміна на інші кільця не допоможе – потрібна установка поршнів, в яких усунуто цей недолік. Двигун має схильність до закоксування, «брудняться» елементи VANOS і Valvetronic.

  1. Mercedes-Benz ML 350 (покоління W164)

Особливо проблемною є «шістка» об’ємом 3,5 л з індексом M272. Агрегат, відлитий з Алюса (алюмінієвого сплаву) не має гільз. Ранні версії грішили низьким ресурсом як газорозподільного механізму, так і інших елементів. Втім, орієнтовно після 2007 року недоліки ГРМ усунули, але агрегат продовжив «радувати» проблемами зі впускним колектором. Вищесказане в тій чи іншій мірі стосується й інших Mercedes-Benz з двигунами M272 і M273 (V6 і V8 об’ємом 2,5-5,5 л відповідно).

  1. Mazda CX-7

Японський кросовер при поверхневому огляді – не те що «всі ці ваші німці». Адже «японці» не ламаються! Але свідомість доведеться розширити, особливо, якщо ваш вибір припав на CX-7 з турбонаддувною «четвіркою» об’ємом 2,3 л (внутрішньозаводське позначення L3-VDT).

Агрегат чутливий до якості палива – зустрічаються рекомендації заливати в нього «98-й» бензин, навіть незважаючи на прошивку під «95-й». Якщо економити на бензині й лити низькооктановий, то цілком реальні шанси отримати детонацію і швидко «вбити» агрегат. При падінні тиску мастила страждає турбонагнітач, вкладиші і колінвал. До речі, якщо перегріти мастило, то нічим це хорошим не закінчиться – можна навіть пошкодити ГБЦ.

  1. Volkswagen Tiguan 1,4 TSI

Мотор насправді по-своєму цікавий – чавунний блок циліндрів, алюмінієва головка блоку, ланцюговий привід в окремому кожусі як на «ремінних» агрегатах, безпосереднє уприскування палива, масляні форсунки охолодження поршнів.

Надійно? Не зовсім! В першу чергу двигун відомий проблемним ГРМ і недоліками ланцюгового приводу масляного насоса. Поступово з’являється «масложор» (в тому числі через систему вентиляції картерних газів) і збільшується теплова навантаженість, що веде до детонації зі всіма негативними наслідками. Не варто забувати і про систему безпосереднього вприскування зі своїми нюансами. В цілому ж двигун 1,4 TSI регулярно оновлювався, але перемогти згадані проблеми майже не вдалося.