Кабмін оновив Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

Відповідна постанова № 1159 від 4 грудня 2019 року набрала чинності 14 січня 2020 року, передає Ліга.Закон.

Установлено, що роздрібна торгівля нафтопродуктами здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

Торгівля нафтопродуктами (крім бензину, дизельного палива, скрапленого вуглеводневого газу) у дрібній розфасовці може здійснюватися через об’єкти роздрібної торгівлі.

На стаціонарних АЗС, автогазозаправних станціях може бути організовано торгівлю нафтопродуктами у дрібній розфасовці, супутніми товарами для автомобілів та інших транспортних засобів, технічне обслуговування та миття автомобілів, розміщення закладів ресторанного господарства, пунктів надання побутових послуг.

Розрахунки за реалізовані нафтопродукти здійснюються готівкою та/або в безготівковій формі (із використанням електронних платіжних засобів, паливних карток, талонів, відомостей на відпуск пального тощо). Разом з продукцією споживачеві обов’язково видається розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції, який підтверджує факт купівлі товару.

Заправку автотранспортних засобів проводить через паливо-, оливо- та газороздавальні колонки оператор АЗС, автогазозаправних станцій, автогазозаправних пунктів або водій самостійно.

Дозволено відпускати нафтопродукти (крім газу нафтового скрапленого) в тару споживача, зокрема металеві каністри та каністри з полімерних матеріалів, які призначені для зберігання нафтопродуктів і на яких нанесене відповідне маркування.

Правилами також установлено, що допустиме відхилення об’єму будь-якої фактичної дози рідкого палива чи оливи з динамічною в’язкістю до 1000 мПа·с включно, більшої за мінімальну встановлену виробником колонки, під час відпуску не повинно перевищувати 0,5 %, оливи з динамічною в’язкістю понад 1000 мПа·с та газу нафтового скрапленого – 1 %.

Паливо-, оливо- та газороздавальні колонки на АЗС, автогазозаправних станціях, в автогазозаправних пунктах установлюються таким чином, щоб споживач міг безпосередньо спостерігати за даними показувального пристрою колонки під час видачі замовленого ним об’єму нафтопродукту.