Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг рекомендував до розгляду у першому читанні проект закону щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (№3356).

Про це повідомив AgroPortal.ua повідомив народний депутат від «Слуги народу» Олег Семінський.

Проект закону передбачає обов’язкове додавання до всіх бензинів в Україні рідкого біопалива (біоетанолу). Не менш як 5% в об’ємі палива має складати частка біоетанолу з 1 липня 2021 року. Втім, це не стосуватиметься палива з октановим числом 98 і вище, а також бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони, Державного резерву та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, розказав він.

Ініціатори законопроекту запевняють, що нововведення сприятимуть енергетичній незалежності країни від імпорту нафтопродуктів (зокрема з РФ), зменшенню викидів шкідливих речовин у атмосферу, виникненню цілої низки виробничих підприємств та, відповідно, створенню робочих місць й притоку інвестицій в сферу.

Якість пального гіршою не стане, ціна суттєво не зросте, — передбачають депутати.

«Контроль за вмістом частки біокомпонентів сприятиме дотриманню стандартів якості в цілому», — народний депутат Олег Семінський.

«Бар’єр входу на ринок виробництва біоетанолу достатньо не високий — сучасна установка коштує в межах €200-400 тис. Ми прогнозуємо утворення десятків підприємств-виробників по всій країні, які конкуруватимуть поміж собою. Бо це не важко — розпочати біоетаньольне виробництво», — вважає народний депутат, голова комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, співавтор законопроекту Андрій Герус.

«Закон передбачає обов’язковість додавання частки біокомпонентів до пального, що гарантує сталий попит і передбачуваність ринку в Україні», — сказав автор законодавчої ініціативи, народний депутат Олег Семінський.

За його словами, впровадження у виробництво нових, значно більш ефективних технологій, також сприятиме встановленню зважених цін на ринку.

«Враховуючи те, що Україна є аграрною державою і щороку б’є рекорди по урожайності, а мова йде саме про виробництво біоетанолу з допомогою нових технологій із зерна та інших біокомпонентів — це нові робочі місця, на підприємствах «Укрспирту» в тому числі. А це — податки, зарплати, соціальні аспекти», — додав Олег Семінський.