Чим більше тисяч кілометрів зможе проїхати автомобільний двигун тим краще. Про це знає кожен автомобіліст. Однак, що є в цьому відношенні «багато»? Кілька десятків тисяч кілометрів для багатьох агрегатів – межа. Сотня-друга тисяч – відмінний результат. Однак, є й такі силові установки, які без особливих проблем і нарікань здатні пропрацювати і півмільйона кілометрів.

1. Renault – K4M і F4R

Два дуже схожих агрегати, створених інженерами Renault. Мають робочий об’єм в 1.6 і 2 літри. Потужність установок складає 105 і 143 кінських сил відповідно. Довге життя двигунів обумовлене ​​простотою їх конструкції, низьким ступенем стиснення, чавунним блоком циліндрів і наявністю клапанних компенсаторів. Регулярно міняти слід тільки ремінь ГРМ.

2. Hyundai / Kia – G4FA і G4FC

Серія двигунів південнокорейської компанії Hyundai. Цікаво, що G4FA і G4FC – це найскромніші силові установки, але разом з тим і найбільш живучі. Робочий об’єм агрегатів становить 1.4 і 1.6 літра. Віддача – 111 і 123 кінських сил відповідно. Надійність установок підвищується в тому числі і за рахунок того, що ставляться вони переважно на легкі моделі авто.

3. Chevrolet – B15D2

Двигун з дивовижною історією. Розроблений він був Suzuki. Потім його купила і поліпшила Daewoo. Після банкрутства останньої B15D2 купила GM, після чого він опинився у інженерів Chevrolet. Використовується установка на 1.5 літра до тепер і вважається одним з найнадійніших силових агрегатів згаданої компанії. Само собою, у двигуна не надто висока продуктивність. Зате слова «ремонт» він фактично не знає.

4. Volkswagen – BSE

Ще один двигун з дуже цікавою, довгою і важкою історією. Спочатку BSE був чи не найгіршим витвором Volkswagen з різноманітним букетом проблем. Однак, стараннями інженерів компанії агрегат зміг пережити всі «хвороби молодості» і перетворився в найнадійнішу 1.6-літрову атмосферну установку від німецьких інженерів. Побачити його можна на автомобілях Polo, Jetta, Golf V, Skoda Octavia 2 і багатьох інших. Звичайно, 105 «коней» не вражають, зате агрегат не знає, що таке ремонт за винятком заміни ременя ГРМ.

5. Toyota – 2AR-FE

У японських конструкторів з двигунами завжди було непогано. Є в загальній плеяді гідних установок і відверті чемпіони. Одним з кращих на даний момент можна сміливо вважати 2.5-літровий 2AR-FE. Побачити цей двигун можна на таких відомих моделях як Highlander, Camry, RAV4 і Lexus ES.