Деякі українські мережі АЗС під час війни з російськими окупантами під виглядом благодійності просто рекламують себе, надаючи мінімальну допомогу цивільним структурам, але забуваючи про ЗСУ. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн, повідомляє today.ua.

Він наголосив, що українські оператори роздрібного паливного ринку у 2022 році на тлі фантастичних цін на бензин та дизельне паливо отримали «мільярди доларів» прибутку. Але деякі з них проводять серед своїх клієнтів благодійні акції, збираючи зі своїх клієнтів гроші на різні гуманітарні цілі.

Сергій Куюн вважає, що в умовах отримання величезних прибутків українські оператори роздрібного паливного ринку мають самі, власним коштом, купувати ті ж аптечки для шкіл та іншу гуманітарну допомогу. Як позитивний приклад він навів мережу АЗС ОККО, яка разом із благодійним фондом «Повернися живим» зібрала вже понад 156 млн гривень на дрони Shark для українських захисників (деякі ці дрони вже використовуються бійцями ЗСУ на фронті).

ОККО передає гривню з кожного проданого літра свого фірмового палива на покупку дронів Shark. Менш як за 2,5 місяці зібрали гроші на 12 таких безпілотників. Загалом планують закупити 25 розвідувальних безпілотних літальних апаратів.

Експерт нагадав, що усі українські мережі АЗС під час війни заправляють транспорт державних та муніципальних установ, волонтерів. Деякі оператори роздрібного ринку передають гроші від себе особисто. Однак, допомога деяких мереж АЗС, на думку Сергія Куюна, не відповідає їхнім можливостям. Він вважає, що головна допомога для ЗСУ від мереж АЗС повинна включати податки і частину з прибутку.

Тим часом, допомога українських мереж АЗС є дуже важливою для громадянської інфраструктури. Особливо на тлі планових та аварійних відключень електрики через ракетні удари російських військ по об’єктах енергетичної інфраструктури. Так, WOG у рамках акції придбала 10 генераторів для трьох лікарень (у Харкові, Дніпрі та в Ромнах). На це на заправках зібрали понад 7 млн гривень. Завдяки цьому лікарні зможуть працювати безперебійно при відключенні електрики.